Radulović na sastanku šefova diplomatija NATO članica: Transatlantska veza ključna

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova NATO u Republici Letoniji. Radulović je poručio da su transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost ključni za zajedničku odbranu i bezbjednost.

Transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost su ključni za zajedničku odbranu i bezbjednost – ocijenio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku šefova diplomatija NATO članica u Rigi.

U pogledu usvajanja sljedećeg Strateškog koncepta Radulović je, kako je navedeno u saopštenju, ukazao na centralnu ulogu koju transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost imaju za zajedničku odbranu i bezbjednost. 

“Tri su ključna zadatka NATO-a: Kolektivna i kooperativna bezbjednost, te upravljanje krizama i dalje su relevantna, ali ih treba prilagoditi novom bezbjednosnom okruženju. Potrebno je da dokument obuhvati sve izazove i rizike, uključujući i one koji nisu bili obuhvaćeni Strateškim konceptom iz 2010. godine. Poseban fokus bi trebalo da bude na jačanju otpornosti saveznica, ali i saradnji s partnerima, u prvom redu Evropskom unijom”, naveo je Radulović.

Tokom sesije bilo je riječi i o Rusiji u kontekstu aktuelne situacije na granici s Ukrajinom. Radulović je, navode iz resora na čijem je čelu, ponovio podršku politici otvorenih vrata i Ukrajini kao partneru, naglasivši značaj nastavka politike dvostrukog kolosjeka Alijanse prema Rusiji.

“Crna Gora je posvećena pitanju neproliferacije, kontrole naoružanja i razoružanja, kao i zalaganju za primjenu svih međunarodno-pravnih instrumenata koji regulišu ovu oblast”, rekao je Radulović.

Ponovio je, kako je navedeno u saopštenju, stav Crne Gore da se pokušaji da se naruši ili čak pronađe zamjena za Ugovor o neproliferaciji kose s opšte utvrđenim principima i pravilima procesa razoružanja, te da se samo dosljednom primjenom relevantnih ugovora o nuklearnom razoružanju i kontroli oružja može postići svijet bez nuklearnog oružja.

Na marginama susreta u Rigi šef crnogorske diplomatije razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom. 

“Tom prilikom istaknuta je podrška našem putu ka Evropskoj uniji, kao i odlična bilateralna saradnja dvije zemlje. Ministri vanjskih poslova konstatovali su takođe da je savezništvo u NATO dodatno ojačano našim doprinosom prisustvu Alijanse na Istoku”, kazali su iz MVP.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Navijam da manjinsku vladu podrže i DPS i...

On je kazao da se zalažu za manjinsku Vladu koja će biti dovoljno prostrana za svakog ko...

Razgovor o stripu za Dan Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”

U novootvorenoj Stripoteci na posljednjem spratu Biblioteke "Radosav Ljumović", u sali "Božidar...

Pavićević: Zalažemo se za manjinsku vladu, Abazović: Ovo je...

Pres konferenciju koalicije Crno na bijelo otvorio je predjednik udruzenja CIVIS Srđan Pavićević. https://www.facebook.com/pokretura/videos/614761119802685/

Lančani sudar u Radanovićima, ima povrijeđenih

Saobraćajna nezgoda je, kako su precizirali, prijavljena Odjeljenju bezbjednosti Kotor u 11.15 sati. Uviđaj...

Počela adaptacija garaže u Ulici Novaka Miloševa

“Tokom adaptacije izvodiće se pripremni radovi, građevinsko-zanatski radovi, nakon čega će se pristupiti radovima na atmosferskoj kanalizaciji,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare