Radulović na sastanku šefova diplomatija NATO članica: Transatlantska veza ključna

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova NATO u Republici Letoniji. Radulović je poručio da su transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost ključni za zajedničku odbranu i bezbjednost.

Transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost su ključni za zajedničku odbranu i bezbjednost – ocijenio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku šefova diplomatija NATO članica u Rigi.

U pogledu usvajanja sljedećeg Strateškog koncepta Radulović je, kako je navedeno u saopštenju, ukazao na centralnu ulogu koju transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost imaju za zajedničku odbranu i bezbjednost. 

“Tri su ključna zadatka NATO-a: Kolektivna i kooperativna bezbjednost, te upravljanje krizama i dalje su relevantna, ali ih treba prilagoditi novom bezbjednosnom okruženju. Potrebno je da dokument obuhvati sve izazove i rizike, uključujući i one koji nisu bili obuhvaćeni Strateškim konceptom iz 2010. godine. Poseban fokus bi trebalo da bude na jačanju otpornosti saveznica, ali i saradnji s partnerima, u prvom redu Evropskom unijom”, naveo je Radulović.

Tokom sesije bilo je riječi i o Rusiji u kontekstu aktuelne situacije na granici s Ukrajinom. Radulović je, navode iz resora na čijem je čelu, ponovio podršku politici otvorenih vrata i Ukrajini kao partneru, naglasivši značaj nastavka politike dvostrukog kolosjeka Alijanse prema Rusiji.

“Crna Gora je posvećena pitanju neproliferacije, kontrole naoružanja i razoružanja, kao i zalaganju za primjenu svih međunarodno-pravnih instrumenata koji regulišu ovu oblast”, rekao je Radulović.

Ponovio je, kako je navedeno u saopštenju, stav Crne Gore da se pokušaji da se naruši ili čak pronađe zamjena za Ugovor o neproliferaciji kose s opšte utvrđenim principima i pravilima procesa razoružanja, te da se samo dosljednom primjenom relevantnih ugovora o nuklearnom razoružanju i kontroli oružja može postići svijet bez nuklearnog oružja.

Na marginama susreta u Rigi šef crnogorske diplomatije razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom. 

“Tom prilikom istaknuta je podrška našem putu ka Evropskoj uniji, kao i odlična bilateralna saradnja dvije zemlje. Ministri vanjskih poslova konstatovali su takođe da je savezništvo u NATO dodatno ojačano našim doprinosom prisustvu Alijanse na Istoku”, kazali su iz MVP.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Oluja Fiona uzrokovala ogromnu štetu u Kanadi, Karibe očekuje...

„Razmjere onoga s čime se suočavamo, mislim da su neviđene“, rekao je Bler za agenciju Rojters u...

Izdato upozorenje: Sjutra i preksjutra obilne kiše, moguće poplave...

Kako napominju u upozorenju, biće kratkotrajne ciklonske aktivnosti i obilnih padavina sa jakim, olujnim udarima južnog vjetra.

Požar u najvećoj pijaci kod Pariza

Vatra, za sada nepoznatog porijekla, zahvatila je drvene palete i potom se proširila na cijelu zgradu magacina.

Potpisan sporazum, Emirati će snabdijevati Njemačku tečnim gasom i...

Pozdravio je „novi istorijski sporazum“ koji „jača rastuće energetsko partnerstvo između UAE i Njemačke“, prilikom potpisivanja sporazuma...

Vujović: Za Crnu Goru pogubno da bude balkanska Bjelorusija...

On se osvrnuo na izjavu izvjestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Violu fon Kramon koja je prokomentarisala potpisivanje...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare