Rakčević: Nakon izbora Podgorica će se pridružiti projektu “Sto klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine”

Nakon lokalnih izbora Podgorica će se pridružiti evropskom projektu Sto klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine, kako bi u praksi primijenili evropske politike, paralelno sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), rekao je predsjednik podgoričke URE i odbornik u Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević.

On je, kako se navodi u saopštenju medijskog tima Građanskog pokreta URA, na poziv Zelenih Evrope, govorio na evropskoj konferenciji “Otporni gradovi” koja se ovih dana održava u Valensiji.zeleni e

“Odmah nakon lokalnih izbora, Podgorica mora dobiti viziju razvoja do 2030. godine, koja će počivati na održivoj urbanoj mobilnosti, novom i sređenom električnom javnom prevozu, solarnoj i vjetro energiji, drugačijem urbanom planiranju, širenju zelenih površina i drugim važnim prioritetima. Potencijali koje naš grad ima su ogromni, a samo ih moramo iskoristiti na pravi način”, rekao je Rakčević, a navodi se u saopštenju.

Kako su naveli pored Rakčevića, na konferenciji su govorili i gradonačelnici Valensije i Barselone, kao i zamjenici gradonačelnika i drugi visoki lokalni zvaničnici Brisela, Beča, Madrida, Tamperea, Amsterdama, Helsinkija, Budimpešte i drugih.

“Podgorica mora koristiti pozitivna iskustva drugih evropskih gradova, posebno onih slične veličine, po pitanju rješavanja problema u saobraćaju, drugačijeg urbanog planiranja, povećanja energetske efikasnosti i veće inkluzivnosti. Potrebno je samo malo znanja i dobre volje, da se pozitivne prakse primijene i u našem gradu”, rekao je Rakčević nakon konferencije.

On je istakao značaj međunarodne saradnje i povezivanja Podgorice sa drugim evropskim gradovima, njihovim ekspertima i zajedničkim projektima, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šćekić: Moguće ponovno pokretanje proizvodnje u Rudniku uglja u...

"Sve elektrane sada traže ovu sirovinu, tako da smo imali poziva i interesovanja...

Stejt dipartment: “Otvoreni Balkan” temelj za jačanje ekonomija

"Sjedinjene Države podržavaju ove i druge komplementarne inicijative za zajedničko produbljivanje regionalne ekonomske...

Od danas ograničene marže na brašno, ulje, šećer i...

Ograničenjem marži ove životne namirnice bi mogle da budu jeftinije, a odluka je...

Radovanić: Članstvo Crne Gore u EU bilo bi vjetar...

Na evropskom skupu LEAD21 učestvovaće poslanici iz brojnih evropskih država: Poljske, Finske,...

Dukaj: Radna grupa u roku završila rad i uradila...

Slijedi izrada nacrta i javna rasprava. ''Crna Gora je tako...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
cikoticka
cikoticka
08/05/2022•13:56 13:56

a ti ka mislis da ces dobiti na izbore, trt ti ga na medun, vi ste oni sto vam je srbija i sPc milija i od majke Crne Gore i od oca Cetinja i strica Titovgrada, prosetaj malo do avavav