Savković Vukčević: Amfilohije je u sukobu sa istorijom, crkvenom i narodnom tradicijom CG

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije Radović nastavlja da pred Bogom i ljudima vrijeđa osveštane dogme Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, lažno prorokuje i falsifikuje narodnu, crkvenu i državnu tradiciju Crne Gore, poručuje Nela Savković Vukčević, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore.

“U crkvi Svetog proroka Ilije na Carinama na Kučkom Komu on je danas u svojstvu mitropolita Crkve Srbije – SPC, koja ga je 1990. i postavila na Cetinje, ponovio: „Ne damo svetinje!”

Kome usred Crne Gore Amfilohije i njegova Crkva iz Srbije „ne daju svetinje”? Na ulazu crkve na Kučkom Komu je ktitorski zapis koji sam za sebe dovoljno govori i ko je nju podigao i kome ona pripada:„Ovaj hram podiže Njegovo Visočanstvo Knjaz Nikola Prvi Petrović za pokoj duše svoga oca Vojvode Mirka Petrovića Njegoša, hrabrom plemenu Kuča 1900. godine”.Tu i stotine drugih crkava i manastira širom Crne Gore, izgrađenih do 1918. godine, osveštala je jerarhija bogohranime Autokefalne pravoslavne Mitropolije – Crnogorske crkve, a ne Amfilohijeve Crkve iz Srbije – SPC, koja ove godine „slavi” tek vijek postojanja”, kazala je Savković Vukčević.

To su, dodaje neporecive činjenice.

“Amfilohije Radović je danas posegnuo i za drugim falsifikatima i nebulozama. Sugerisao je da je zastava SPC, trobojka sa ocilima, navodno tradicionalna crkvena zastava Crne Gore. Trobojka sa ocilima nikad nije bila crkvena zastava u Crnoj Gori.To nije mogla biti i iz razloga što je postala službena zastava SPC tek njenim Ustavom 1931. godine, kada je i formirana Amfilohijeva sadašnja eparhija Crnogorsko-primorska, a prethodno uništena kanonska autokefalna Crkva naših predaka”, kazala je Savković Vukčević.

Ističe da niti jedan istoriografski dokument ne svjedoči o prisustvu „srpskoga” simbola „4 x S” u crkvama i manastirima Crne Gore prije 1918. godine.

“Uostalom, akronim „4 x β” oko krsta je grčki (vizantijski), a ne srpski simbol, i doslovno znači: „Car Careva caruje nad carevima” (βασιλεὺς βασιλέων, βασιλεύων βασιλευόντων).

Simbol Crne Gore je dvoglavi orao Crnojevića, utemeljivača naše autokefalne Mitropolije. Crkveni, narodni i državni barjak – crvena zastava sa dvoglavim orlom Crnojevića je tradicija od najmanje šest vjekova, baštinili su je i Petrovići-Njegoši, kao i savremena Crna Gora.

 U sukobu sa viševjekovnim nasljeđem Crne Gore i protivno Božijoj volji, bez koje se 21. maja 2006. i ne bi obnovila nezavisnost naše Crne Gore, Amfilohije Radović se iz dana u dan ogoljava u najobičnijeg krivokletnika”, zaključuje Savković Vukčević.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Ovo je prognoza vremena za sjutra

"Vjetar južnih smjerova, mjestimično umjeren do pojačan, prvenstveno u sjevernim predjelima i duž obale. Jutarnja temperatura vazduha...

Tabu-stvari u seksu koje to ne bi trebalo da...

"Postoji mnogo parova koji u potpunosti izbjegavaju seksualne odnose tokom menstruacije, jer jedan ili oba partnera to...

Čepmen žali zbog ubistva Lenona: Ubio sam ga jer...

Čepmen je 1980. ispalio četiri hica u Lenona, ispred njegovog njujorškog stana na Menhetnu, dok je Ono...

Zabavite se uz test ličnosti: Koja vas mrlja podsjeća...

Sve što treba da učinite je da odaberete mrlju koja vas podsjeća na lice, nemojte previše razmišljati, samo...

Darmanović: Jačanje globalne solidarnosti i povjerenja osnov za unapređenje...

U fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili su su odgovori...

NAJČITANIJE

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Vladimir Đukanović: E, MOJ ZDRAVKO, CRNI ZDRAVKO! Da nije...

- E, moj Zdravko! Zašto crni Zdravko? Zašto za ime Boga? Nisi ni stupio ljudski na političku scenu,...

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

DPS: Mandatar opet zalutao, Krivokapić slavi uz “TAMO DALEKO”...

"Evo kako 200% Crnogorac, što bi rekao Andrija Mandić, proslavlja pobjedu na izborima. Krivokapić se i odje,...

Komentari

avatar