Izvor:Pobjeda

Šest poteza za svrgavanje Đukanovića

Samo dva dana nakon beogradskog susreta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, na kojem se konstatovalo da je “stanje srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori teže nego ikada u istoriji”, najtiražniji srpski medij, beogradski Blic, objavio je precizna uputstva za organizovanje političkih snaga u Crnoj Gori spremnih da svrgnu aktuelnu crnogorsku vlast koju predvodi Milo Đukanović, piše Pobjeda.

Na portalu Blica 18. maja uveče objavljen je tekst bombastičnog naslova: “STOP FIRERU I LAŽNIM VESTIMA: Ovo je 6 KLJUČNIH POTEZA za uspeh mirnih protesta i litija u Crnoj Gori” u kojem se taksativno navode koraci koji treba da budu preduzeti prilikom budućeg organizovanja litija u Crnoj Gori.

Tekst nije potpisan i ne liči na novinarski uradak, više je nalik uputstvima koje pruža neka obavještajna agencija, kao neka vrsta obaveznih postupaka za “crne operacije” kojih bi trebalo da se pridržavaju organizatori litija koje se planiraju, nakon ukidanja mjera zabrane javnih okupljanja.

Beogradski plan

Kako korona virus lagano posustaje, prave se i planovi za ponovno “litijanje”, koje je nedavno najavio i pop Gojko Perović, rektor Bogoslovije na Cetinju.

I to vrlo precizni planove za izvođače u Crnoj Gori. “Da bi protesti bili uspješni neophodno je ispuniti šest ključnih poteza”, navodi Blic.

Prvi potez koji se navodi je “1) strogo poštovati pravilo nenasilnog otpora”. Zatim se dodatno pojašnjava: “Svaki čin nasilja dao bi alibi režimu za dalje sprovođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je ionako u suprotnosti sa preporukama Venecijanske komisije”.

I tako se, na samom početku, lukavo umeće lažna vijest. Venecijanska komisija je ogromnom većinom glasova ocijenila da je crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa međunarodnim standardima. Protiv je bio samo jedan član Venecijanske komisije iz -Republike Srbije, dok je još jedan bio uzdržan, onaj iz Dodikove Republike Srpske. Odmah nakon plasiranja lažne vijesti da je Venecijanska komisija osporila crnogorski zakon, kao drugi potez (pravilo) navodi se “2) ne širiti lažne vesti”. Loš primjer, to se javno saopštava, je ona skandalozna Fejsbuk objava, lažna vijest jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića o bebi koju su, navodno, povrijedili crnogorski policajci. “Takve stvari su apsolutno kontraproduktivne”, upozoravaju iz Blica.

Litije bi trebalo da budu sveopšti protest i zato nema mjesta za ekstremne političke ideje: “3) marginalizovati ultradesničarske elemente” sugeriše se i navodi primjer neonaciste, Firera Davidovića koji je poguban za svaki protest jer je “osoba čiji su ideali odbačeni”.

Očekivano, srpski stratezi su izbjegli da pojasne budućim organizatorima litija da ideje koje baštini SPC, koja je za svece proglasila četnike koljače Macu Vukojičića i Slobodeana Šiljka ili Demokratski front, koji je promoter četničke ideologije nijesu zagovornici umjerenih, već najradikalnijih, profašistikih ideja

O Mandiću i Medojeviću

Na prethodno uputstvo logično se nadovezuje i sugestija da se izbjegne politčko bojenje litija, pa zato treba “4) insistirati na apolitičnosti skupa”.

U Beogradu očito ne cijene ovdašnje politiare. “Kao i većina političara širom Balkana, i srpski političari u Crnoj Gori su kompromitovani i ne uživaju veliki ugled. Šta su Mandić i Medojević naspram jednog Joanikija? Ako političari preuzmu protest, protestu će se dogoditi isto što i šetnjama u Beogradu. Ako protest postane politički, onda više nije samo građanski; više nema veze isključivo sa spornim Zakonom. A u politici se Milo snalazi mnogo bolje nego svi ostali crnogorski političari zajedno. I tako već 30 godina”, konstatuju, ne bez neke sjete u tonu analize.

Zanimljivo je i sljedeće pravilo: da se ne pominje Moskva, odnosno sugerišu da valja “5) izbeći bilo kakvo širenje ruskog uticaja”. Ovo je podsekcija prethodne stavke, upozoravaju se budući organizatori da je u Crnoj Gori, koja je NATO država, “svako širenje ruskog uticaja u protestima doslovce prelazak crvene linije u očima zapadnih sila”. Uz sve instrukcije, posljednja, šesta se čini donekle nepotrebnom i utopistikom. Jer ideja da se “6) maksimalno održava socijalna distanca” nije baš nešto što će demonstranti lako prihvatiti, niti će tako organizovan skup zaista ličiti na neki ozbiljan i politički značajan protest.

Potraga za izvođačima

Šest pravila koje je sačinio tim političkih, medijskih i komunikoloških stručnjaka djeluju kao promišljeno, korisno upustvo za organizatore budućih litija u Crnoj Gori. Uklanjanje iz prvog plana radikalnih elemenata i ekstremnih politikih ideja jedini je način da skupovi ponovo postanu masivni, nakon što su i SPC i srpske stranke puno izgubile na rejtingu zbog ponašanja u doba korone.

Jasno je i da neće nedostajati finansijske logistike iz Beograda za ovdašnje aktiviste. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je najavio da će uskori “donirati” 1,4 miliona eura srpskim organizacijama u Crnoj Gori. Samo, problem je što su pravila iz Beograda upućena na pogrešne adrese. Na episkopa Joanikija, koji je, umjesto mitropolita Amfilohija, očito novi favorit Srbije u Crnoj Gori. Osim toga, u Beogradu očekuju od radikalnog Demokratskog fronta da se javno distanciraju od četničke ideologije i da glume neke sporedne uloge…

E, to će biti problem pronaći druge izvođače radova. Može li neko zamisliti da će se Amfilohije ukloniti s puta Joanikiju ili da će Andrija Mandić pozvati, recimo, Aleksu Bečića da stane na čelo politike kolone?

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

MA prvo treba da otvori linije ka Frankfurtu i...

- Sa pozicije struke odluka o zabrani letova je nonsens. Da se radi samo o struci i...

Nekoliko istina o četničkim lažima

Prosto, neće moći! Narodni heroj Koča Popović obezbijedio se od onih koji bi da, novočetnički, skrnave partizanske grobove. Španski...

Završen konkurs: Bez novinara u Savjetu RTV Podgorica

Kako saznaje Dan, za članove savjeta buduće gradske televizije dokumentaciju su predali između ostalih Velizar Srdanović, profesor, Biljana Krivokapić,...

Skoro 400 klijenata Atlas i IBM banke nema pravo...

U FZD-u navode da su klijenti IBM podnijeli Upravnom sudu četiri tužbe na rješenja o isključenju prava...

Perović: Ne vjerujem u postojanje plave torbe

Gostujući u emisiji Načisto, a uoči današnjeg sastanka na koji je pozvao svih 39 potpisnika Sporazuma za...

NAJČITANIJE

Mugoša: Predložićemo novo popuštanje mjera, od sjutra bez maski?

Kako je kazao u izjavi za Novu M, više od 28 dana u Crnoj Gori nema novih...

Detalji napada u ZIKS-u: Paović i Zurovac opkolili policajca...

Utvrđeni su identiteti trojice učesnika, a ispituje se da li je neko od zatvorskih policajaca napravio propust...

Zoran Mugoša tvrdi da nije u bjekstvu niti da...

Ovim putem ću predočiti javnosti nekoliko laži koje su iznijeli Podgorička policija, kao i njen šef napresu...

Snimio sopstvenu likvidaciju: Ovo su posljednje riječi ubijenog Baranina

Kako prenose mediji, on je likvidiran u elitnom dijelu Marbelje, i to dok je prelazio preko pješačkog...

Perović: Ne vjerujem u postojanje plave torbe

Gostujući u emisiji Načisto, a uoči današnjeg sastanka na koji je pozvao svih 39 potpisnika Sporazuma za...

Komentari

avatar