SPP: Užasne scene iz Pljevalja inspirisane mržnjom i netrpeljivosti prema Bošnjacima i Islamu

Stranka pravde i pomirenja (SPP) najoštrije osuđuje današnje fašističko divljanje i napad na aktivisticu za ljudska prava, humanitarca i aktivistkinju sigurne ženske kuće Sabinu Talović i više drugih građana Pljevalja bošnjačke nacionalnosti, saopšteno je iz te Partije.

Prema njihovim riječima, užasne scene iz Pljevalja inspirisane “mržnjom i netrpeljivosti prema Bošnjacima i Islamu u tom gradu produkt su višeslojne degradacije crnogorskog društva i relativizaciji tih pojava sa nivou državnih organa, političkih partija i javnog servisa RTCG”.

“Naša upozorenja institucijama i javnosti o izuzetno ozbiljnoj situaciji u Pljevljima i Crnoj Gori ostajala su mahom neozbiljno shvaćena ili ignorisana te se nakon današnjeg fizičkog napada kada je višestruki akter nacional-šovinističkih ispada u Pljevljima, javni promotor fašističkog četničkog pokreta i pripadnik zloglasne jedinice VRS iz agresije na Bosnu i Hercegovinu pokušao oduzeti pištolj službeniku policije nameće vrlo jednostavno pitanje – treba li u Pljevljima (ili u nekom drugom gradu) neko da bude ubijen da bi se država i društvo ozbiljno pozabavilo povampirenjem četništva na ulicama, društvenim mrežama, javnim preduzećima ili institucijama države Crne Gore”, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli, naročito opasna relativizacija međunacionalne netrpeljivosti, propagiranja fašističkih pokreta i stvarnih dešavanja na ulicama i gradovima Crne Gore” dolazi od institucije koja bi po defaultu trebala da bude prvi i najglasniji zaštitnik ljudakih prava i slobode građana – Javnog servisa RTCG”.

“Sramno izvještavanje i pokušaj relativizacije današnjeg gnusnog i opasnog napada u Pljevljima kojeg su novinari i redakcija RTCG okarakterisali kao ‘incident, uvrede i prijetnje na nacionalnoj osnovi’ jasno odražava sliku društva u Crnoj Gori. Gospodine Raoniću, uredništvo i redakcijo RTCG, danas je policija u Pljevljima spriječila ubistvo a dogodio se fizički napad na građane i policijskog službenika u pokušaju da mu se oduzme oružje”, naglašeno je u saopštenju.

Iz SPP poručuju da današnji akter je za poslednji incident u Pljevljima dobio prekršajnu prijavu, te da ostaje dojam, kako navode,  “da sudstvo i tužilaštvo smišljeno i institucionalno štite takve pojave”

“Jasno poručujemo svima u Crnoj Gori da su vremena kada su Bošnjaci ubijani, maltretirani plašeni i proganjani u tišini i bez posljedica prošlost i da nećemo dozvoliti napade i progon sa vjekovnih ognjišta. Pljevlja, kao i svaki drugi grad u Crnoj Gori su i bošnjački kao i srpski, crnogorski, albanski, hrvatski romaki i uvijek će tako i ostati. Crna Gora je građanska država svih njenih građana i takva će i ostati”, dodaje se u saopštenju.

Pozivaju nadležne organe da u narednom periodu spriječe ponavljanje ovakvih incidenata.

“Pozivamo Vladu Crne Gore, MUP, ANB, Skupštinu Crne Gore i predsjednika Crne Gore da zakažu sjednicu savjeta za nacionalnu bezbjednost i da utvrde mjere i postupke kojim bi se zaustavilo nacionalističko divljanje u Crnoj Gori obezbjedili mir i sigurnost za sve građane.

Pozivaju političke partije da se javno ograde i osude svaki vid “nacionalizma i netrpeljivosti bez da relativizuju ispade pojedinaca pravdajući ih ‘nepravdom’ iz prošlosti”.

“Pozivamo međunarodne institucije, Evropsku komisiju i Evropski parlament da u preporukama Crnoj Gori jasno naglase obaveznost svih institucija u Crnoj Gori u nedvosmislenoj borbi protiv ovakvih pošasti koje ugrožavaju opšti mir i sigurnoat u Crnoj Gori i koče napredak naše države u pridruživanju zajednici slobodnih evropakih naroda”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjednica Slovačke uputila telegram Đukanoviću: U ovom teškom trenutku...

“Uvaženi gospodine Predsjedniče, sa dubokom tugom primila sam vijest o tragičnim događajima koji su se desili u...

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare