Izvor:Pobjeda

U posljednje tri godine centralna administracija uvećana za više od 2.500 novozaposlenih!

U posljednje tri godine centralni državni aparat uvećan je prekomjernim zapošljavanjem za preko 2.500 novozaposlenih sa sistematizovanim radnim mjestima, pokazuju podaci Akcije za socijalnu pravdu koje objavljuje Pobjeda.

“Početkom ove godine je broj zaposlenih na nivou centralne administracije, čije se zarade finansiraju iz državnog budžeta, dostigao frapantnu brojku od 44.519 zaposlenih, što je na državnom nivou uvećanje od gotovo šest odsto za posljednje tri godine”, pokazuju podaci u posjedu Akcije za socijalnu pravdu dobijeni od Vlade Crne Gore.

Sumarno posmatrano, u periodu od početka 2020. godine, pa do početka ove godine, za trogodišnji period broj zaposlenih na centralnom nivou je uvećan za 2.584 zaposlenih ili za nepunih šest odsto.

Broj zaposlenih se odnosi na državne službenike i namještenike, javne funkcionere, nosioce pravosudnih funkcija, poslanike Skupštine Crne Gore, zaposlene u javnim ustanovama – vaspitno-obrazovnim, javno- zdravstvenim, za socijalu, za kulturu, vojsku i ostale zaposlene čije se zarade finansiraju iz budžeta Crne Gore, ali ne i na MUP, opštine i njihove javne ustanove, preduzeća i administraciju.

Podaci Pobjede govore da javna uprava, uključujući i opštine, broji više od 80.000 zaposlenih.

” Već duže od deceniju konstantno se ukazuje na problem prekomjernih zapošljavanja ne samo na državnom nivou, već i u domenu lokalnih administracija, ali konkretna djela izostaju i broj zaposlenih se stalno uvećava, dok nijedna vlada nije pokazala spremnost da makar počne sa rješavanjem ovog ogromnog problema, koji „guši“ javne finansije zemlje”, navodi se u analizi ASP.

Početkom 2020. godine je na centralnom nivou bilo 41.935 zaposlenih, a državom je do decembra te godine upravljala većinska vlada Demokratske partije socijalista, dok je premijer bio Duško Marković.

Već početkom 2021. godine broj zaposlenih je bio 43.446, što je uvećanje za 1.511 zaposlenih ili oko 3,5 odsto samo za godinu, a tadašnji rast broja uposlenih se može dominantno pripisati tada većinskoj vladi DPS-a.

Godina 2020. je bila posljednja godina održanih parlamentarnih izbora, a vanredni parlamentarni izbori će biti organizovani za nepune sedmice, odnosno 11. juna.

Od početka naredne 2021. godine, kojom je upravljala ,,ekspertska vlada“ Zdravka Krivokapića, pa do početka sljedeće godine, odnosno početka 2022. godine broj zaposlenih je uvećan na 43.712 zaposlenih, što je na godišnjem nivou više za 266 zaposlenih ili 0,6 odsto. Krivokapićevu vladu je početkom maja 2022. godine naslijedila manjinska vlada Dritana Abazovića.

Početkom ove godine je broj zaposlenih na centralnom nivou iznosio 44.519 uposlenih, što je u odnosu na proteklu 2022. uvećanje za 807 zaposlenih na godišnjem nivou ili nepunih dva odsto. Nije poznat rast zaposlenih u narednim mjesecima ove godine, a ASP je zatražila tu vrstu podataka, ali na njih još čeka.

Broj zaposlenih se odnosi na državne službenike i namještenike, javne funkcionere, nosioce pravosudnih funkcija, poslanike Skupštine Crne Gore, zaposlene u javnim ustanovama – vaspitno-obrazovnim, javno- zdravstvenim, za socijalu, za kulturu, vojsku i ostale zaposlene, čije se zarade finansiraju iz budžeta Crne Gore, ali ne i na MUP, opštine i njihove javne ustanove, preduzeća i administraciju.

Pobjeda je u seriji istraživačkih tekstova došla do podataka da je u posljednje tri godine u javnoj upravi zapošljeno preko 16 hiljada novozaposlenih računajući i opštine. Taj podatak se ne odnosi na energetske kompanije i na njihove kćerke firme.

Međutim, to nije bilo jedino zapošljavanje. Od raspisivanja predsjedničkih izbora 16. januara do prve sedmice marta organi državne uprave, lokalne samouprave, lokalne uprave, javne ustanove i državni fondovi dostavili su Agenciji za sprečavanje korupcije ukupno 5.267 odluka o zapošljavanju – pa je ta brojka ukupnog zapošljavanja, sa nekim minimalnim preklapanjima, narasla čak na 20 hiljada! S obzirom na to da je nastavljeno zapošljavanje, novi podaci o ugovorima o djelu dostižu cifru od čak sedam hiljada.

Kovačević obznanio da je samo u Nikšiću zaposlio četiri hiljade građana
Razmjere masovnog partijskog zapošljavanja u opštinama otkrio je predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević koji je saopštio da je u posljednje dvije godine skoro 4.000 ljudi u Nikšiću zaposleno.

“U prethodne dvije godine, kada su ove teme u pitanju, mi smo odlučili da govorimo samo o rezultatima i da to bude naš način ukrašavanja Nikšića, a to je četiri hiljade novozaposlenih”, kazao je Kovačević koji nije dao precizne podatke gdje su sve ti građani zaposleni, ali se pretpostavlja da dio otpada i na energetski sektor.

Enormno partijsko zapošljavanje bilo je i u Budvi gdje je javno saopšten podatak da je na opštinske jasle u gradu sa 21 hiljadom stanovnika čak 1.200 građana. Podatak je saopšten nakon što je gradonačelnik Budve Milo Božović uhapšen i pritvoren.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjedništvo PES-a: Jevrosima Pejović nije više član naše partije,...

"Za period od mjesec dana sa uvaženom poslanicom Pejović je više funkcionera našeg Pokreta obavilo razgovor i...

Uhapšeno 145 osoba nakon napada u Ankari

Hapšenja su uslijedila dva dana nakon bombaškog napada u Ankari, za koji je odgovornost preuzela Radnička partija...

Kragujevac: Veliki požar u soliteru, dvije osobe stradale,vatrogasci i...

Kako javljaju srpski mediji požar je izbio oko 21 sat na 11. spratu solitera u centru Kragujevca.

I sjutra sunčano, temperatura do 29 stepeni

Na sjeveru ujutru po kotlinama očekuje se magla. Prijepodne biće uglavnom sunčano, a u drugom dijelu dana...

Tragedija u Italiji: Autobus sletio sa nadvožnjaka i zapalio...

Kako prenose italijanski mediji, sve se dogodilo kod Venecije oko 20 časova. Tamo je...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare