test

Usvojena preporuka za prijem Kosova u SE: Crnogorski poslanici glasali različito

Standard

16/04/2024

20:32

U Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope održano je glasanje o prijedlogu za prijem Kosova u SE. Preporuka je usvojena, uz 131 glas za, 29 protiv i 11 uzdržanih.

Što se crnogorskih poslanika tiče, protiv je glasala Maja Vukićević (DNP), uzdržan je bio Vasilije Čarapić (PES), a za je glasao Boris Mugoša (SD).

Glavna izvjestiteljka za prijem Kosova Dora Bakojani kazala je “da nema boljeg mjesta, od Savjeta Evrope, koje promoviše ljudska prava i vladavinu prava”.

Kosovo, dodala je, ispunjava sve standarde Savjeta Evrope, “posebno kada je riječ poštovanju ljudskih prava manjina”.

“Stvarni progres je načinjen“, kazala je Bakojani u uvodnom izlaganju.

Bakojani je konstatovala da je od objavljivanja izveštaja dobila kritike i uvrede na svoj račun, prije svega od predstavnika država koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Crnu Goru predstavlja troje poslanika, a Maja Vukićević (DNP) koja je rekla kako je “Kosovo dio naše istorije”.

“Moram reći da sam iznenađena jer nijesu svi uslovi ispunjeni i pitam se kada će biti. Moje mišljenje je da ovaj proces ima puno posljedica“, rekla je ona, pritom ističući kako bi, u slučaju prijema Kosova, Savjet Evrope napustila Srbija.

Vasilije Čarapić (Evropa sad) kazao je kako prvo na Kosovu treba biti formirana Zajednica srpskih opština, pa tek onda da uslijedi prijem te države.

On je podržao amandman iza kojeg su uglavnom stajali poslanici italijanske desničarske partije Fratelli d’Italia. No, taj amandman na kraju ipak nije dobio potrebnu podršku.

Izvor: portal analitika
Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)