test

UŽIVO Krivokapić: Na potpisivanju Ugovora sa SPC nije bio nijedan Crnogorac, Abazović: Čujete li vi sebe što pričate?!

Standard

06/10/2022

10:35

Počela je 22. sjednica Vlade Crne Gore.

Aleksandar Damjanović, ministar finansija, predložio je da se na dnevnom redu Vlade nađe i razrješenje Rada Miloševića, dosadašnjeg direktora UPC, kao i imenovanje za v.d.direktora UPC-a Vladimira Bulajića.

Za pomoćnika je predložena Tatjana Vujisić, a za direktore direkotata Mladen Vlahović, Milena Živanović, Milena Davidović Anja Amidžić i Bojan Paunović. 

Potpredjednik Vlade Ervin Ibrahimović saopštio je da je naloženo energetskim kompanijama da za sedam dana dostave informacije Ministarstvu kapitalnih investicija o riziku poslovanja i analizi s obzirom na to kolika je cijena energenata.

Premijer Dritan Abazović kaže da je cilj i povećati transparetnost u kompanijama. 

Upravljačka struktura u kompanijama mora znati da im je prioritet ono što Vlada traži, bila ona u tehničkom mandatu, ukazao je potpredsjednik Vlade Vladimir Joković.

”Kad je posrijedi evropski put, čekamo izvještaj Evropske komisije. To je rekla potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović. “Procenat realizovanih obaveza je 28 odsto, za ostale obaveze imamo tri mjeseca da ih ispunimo. Imamo 157 nerealizovanih obaveza. Ne pamtim ovako nizak stepen realizije”, istakla je Marović. 

Istakla je da se tokom sljedeće nedjelje očekuje izvještaj EK.

“Imala sam uvid u dokument, najproblematičniji dio su politički kriterijumi i Poglavlje 23. Ton je negativniji u tom dijelu nego što bi trebalo… u ostalim djelovima je napredak uglavnom zabilježen a ponegdje i stagnacija”, navela je Marović. 

Abazović je na sjednici kazao da Zakon o porijeklu imovine nije usvojen je EU više od šest mjeseci nije poslala odgovor. “Kako da ga usvojimo”, pita se Abazović i dodaje: Proces je dvostran ali ne umanjujem našu odgovornost”, poručio je Abazović. 

“Ako postoje bivši službenici Uprave policije koji mogu da založe milion eura za slobodu svog sina iz zatvora,  a imali su platu 800 eura… tu nastupa Zakon o porijeklu imovine”, 

Zakon o projeklu imlovine je dobio pozitivne komentare EK, uskoro će biti na Vladi a u parlamentu u novembru. Imamo lošu komunikaciju sa Ministarstvom evropskih poslova. Ministarka Marović bi trebalo da lobira da neka mišljenja dobijamo brže iz Brisela”, kazao je Kovač.

Mišljenja EK se dugo čekaju, odgovorila je Marović.

“Kritika na račun MEP je opravdana i uvažavam je ali zamislite da lobiramo za sve zakone… koliko bi to zaposlenih zahtijevalo”, kaže Marović i poziva sve da ubrzaju sprovođenje obaveza na EU putu. 

“Treba nam veća politička stabilnost. Oni koji izazivaju nestabilnost, treba da snose odgovornost. Ima onih koji rade i isporučuju rezultate. Još nisu prošle ni dvije godine od promjene vlasti, nismo ni pola od ustavnog mandata Vlade a urađene su tektonske stvari. Očekujem da, kad prođu četiri godine, bićemo bolji nego što smo danas, to je tektonska promjena. Važno je što piše u Izvještaju EK ali to neće biti nešto različito od ranijih godina”, kazao je Abazović.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kaže da podržava Marović.

“Nije ogledalo krivo ako je naša slika takva kakva je. Bilježimo nazadovanje i nikad gore rezultate. Ko je kriv, raspravićemo, saopštio je Krivokapić i dodao da smo dobili najgoru ocjenu do sad.

“Imali smo političke i nacionalne progone iz struktura”, kazao je Krivokapić.

Odogovorio je Abazović.

“Te teze su opasne, znam da su vama imanentne. Niko nije imao namjeru da mijenja pregovoračku strukturu po nacionalnoj osnovi. Ne možemo zavarati sebe ni javnost. U polici postoji samo priča o cvrčku i mravu. Možete svirati, guslati dok je ljeto… bojim se da mi samo guslamo a narodu stiže zima…”, naveo je Krivokapić. 

Dodaje da su u izvještaju EK najgore političke ocjene.

Abazović ističe da smo i dalje lider u EU integracijama.

”Da smo ispunili neke obaveze, danas bi pričali o završnih mjerilima”.

Krivokapić je kazao da je Abazović Vladi “nametnuo oktroisani Ugovor sa SPC kao istorijsku temu na koju je upozorila EU i time je srušio Vladu.” 

Abazović ističe da Temeljni ugovor nije dio AKI-ja, nego unutrašnje pitanje CG.

“Potpisali ste ugovor u prisustvu 30 svještenika i 4 predstavnika iz Vlade, nije bio nijedan Crnogorac”, rekao je Krivokapić.

Čujete li vi sebe što pričate, pitao je Abazović.

“Ne možete sjednicu Vlade da pretvarate u nacionalistički skup”, kazao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević podsjetio je na zabilješku koja se i prije mogla čuti na sjednicu Vlade a gdje se navelo kako u briselskim krugovima nije postojalo razumijevanje zašto se u ključnom pitanju za evropske integracije stavlja u fokus pitanje crkve. 

“Bili smo upozoreni. Rezultat je negativan Izvještaj”, naveo je Konjević i dodao da smo skrenuli, izgubili fokus sa EU integracija. Vlada je, podsjeća, formirana da bi taj put bio ubrzan.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kaže da može na sjednici Vlade samo da se priča o zvaničnim dokumentima EU a ne internim razgovorima. 

“Vlada je pala jer neko nije mogao da izdrži da da osnovna prava i slobode narodu koji je konstitutivan”, naveo je Šćekić. Abazović je poručio da “neće dozvoliti da se pravo bilo kojeg naroda namjerno suspenduje”. 

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kaže da se pokušava da se imputira ovoj vladi ono što prošle nisu uspjele da urade.

“Pokušavate ovoj vlasti da imputirate kriminalne aktivnosti. Iza ove Vlade će ostati rezultati a koji su već za ova 4 mjeseca veći od svih ranijih Vlada”, kazao je Adžić Konjeviću. 

“Ne imputiramo vam mi kriminalne aktivnosti nego SDT”, odgovorio je Konjević. 

“A znate kako – tako što Uprava policije nije bila dio aktivnosti koje su trenutno aktivne”, rekao je Konjević a Adžić dobacio da “ne govori istinu”.

“Znate ko je od organa za sprovođenje zakona rekao koju je aktivnost sprovodio. Nikome ništa ne imputuiram. Svi treba da budemo jednaki prema organima za sprovođenje zakona”, poručio je Konjević.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković reagovao je na to što je ministar Ranko Krivokapić rekao da prilikom potpisivanja Temeljnog ugovora nije prisustvovao nijedan Crnogorac.

“Dvije trećine i preko toga koji su izabrali ovu vladu glasali su protiv vlade, a 2/3 koji su bili protiv nje nijesu bili za njenu smjenu. Ubijeđen sam da smo radili prave stvari”, rekao je Joković.

Osvrnuo se na ranije izlaganje Krivokapića koji je, oko smjene 250 profesora, upitao i da li je smjena bila samo na političkoj osnovi.

“Kada je smijenjeno 250 direktora dobro bi bilo reći kojeg su nacionalnog sastava bili ti direktori. To bi dobro bilo. Ako su nekad postavljali da nikad nijedan Srbin nije mogao biti direktor, zašto je to sad problem? Ne pristajem na revanšizam nikakav, ali negdje moramo kao ozbiljni ljudi govoriti i ovdje. Pa kažemo “uvijek podržavamo pogrešnu Srbiju”. Šta to znači? Ne uzimajmo to sebi za pravo. Mi u SNP-u kažemo da je najbolja vlast u Srbiji ona koju građani izaberu… Ali ne treba se uvijek vraćati unazad”, ističe Joković.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić je rekao da je Crna Gora građanska država.

“Svi smo jednaki bez obzira koje smo nacije, da je crkva odvojena od države, ali imamo jedan čitavi niz problema. Da je spoljnopolitički kurs Crne Gore u zadnjih 10ak godina je bio potpuno ispravan, da je Crna Gora postala članica NATO i da ide ka EU, da će kruna svih ipolitika prethodnih i ove, biti onog dana kada Crna Gora postane članica EU”, rekao je Miljanić.

Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu:

Ostavite komentar

Komentari (0)