Velika Britanija podržava reformski put Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Ser Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan.

Uz naglasak da je Crna Gora snažno posvećena kontinuiranom unapređenju odnosa sa Velikom Britanijom, predsjednica Đurović je pozdravila interesovanje britanskih zvaničnika za stanje u Crnoj Gori.

Prema riječima Đurović, frekventna komunikacija dvije zemlje predstavlja primjer dobre saradnje i sveukupne podrške reformskom putu Crne Gore. Ona je upoznala sagovornika sa ambicioznim planom u pogledu reformi u oblasti vladavine prava i izrazila očekivanje da će širok parlamentarni dijalog doprinijeti reformama u ključnim oblastima.

Đurović je ukazala na snažnu opredijeljenost crnogorskih zvaničnika u pogledu evropske aspiracije i naglasila da integracije u EU predstavljaju okosnicu parlamentarne većine.

Tokom sastanka, ona je poručila da su pred aktuelnim sazivom Skupštine važni izazovi, akcentujući da konstruktivna saradnja Skupštine i Vlade može doprinijeti ubrzanju reformskih procesa u našoj zemlji.

Ona je istakla da je za naš dalji napredak od naročitog značaja postizanje dijaloga u vezi sa imenovanjima u pravosuđu.

„Na nama je da iskoristimo ovu priliku i izaberemo nezavisne i profesionalne pojedince koji će isporučiti rezultate. Vjerujem da u sistemu postoje kvalitetni kadrovi kojima treba pružiti priliku“, navela je ona.

Đurović je naročito potencirala uspješnu saradnju koju su Crna Gora i Velika Britanija do sada ostvarile na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i izrazila očekivanje da će se ona intenzivno nastaviti i u narednom periodu.

Govoreći o aspektu aktuelnih geopolitičkih dešavanja, sagovornici su konstatovali da je u teškom trenutku za Ukrajinu i Evropu potrebno pokazati zajedništvo i poslati poruku ohrabrenja regionu Zapadnog Balkana. Đurović je navela da je Crna Gora kredibilan evropski partner, te da članstvo u NATO daje dodatnu sigurnost i podsticaj.

Specijalni izaslanik britanskog premijera Ser Stjuart Pič je tokom današnjeg razgovora izrazio zadovoljstvo optimističnim porukama u pogledu reformi i naglasio da krucijalne promjene mogu ubrzati evropski put Crne Gore. On je iznio uvjerenje da će nova parlamentarna većina uspješno odgovoriti na brojne izazove i u tom smislu naglasio da Velika Britanija ima za cilj da pomogne ubrzanju evropske integracije regiona, što predstavlja pravu priliku za građane i cjelokupan prosperitet.

Pič je naveo da reperkusije rata u Ukrajini iziskuju regionalnu kooperativnost, te da postoje brojna pitanja kojima treba pažljivo pristupiti. Na današnjem sastanku, on je kazao da Velika Britanija ostaje prijatelj i partner Crnoj Gori.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ako Vlada padne, moguće ponovno odlaganje lokalnih izbora

S druge strane, ukoliko padne, formiraće se nova izvršna vlast ili će se ići na nove izbore...

Mihailo: Neka na svakoj našoj crkvi i manastiru osvane...

"Vladajuće političke snage kreiraju ambijent koji pogoduje desničarskim skupinama da nasrnu na nas i naše svetinje.

MEDOKS: Vlada da poštuje međunarodne obaveze po pitanju oduzetih...

Medoks je naglasila kako bi Vlada trebalo da se oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i...

Premijer okom, tužilaštvo skokom

– A obruč oko tih ljudi se steže što povećava njihovu nervozu i mislim da će kulminirati...

Milonjić pod pseudonimom „Iguman Stefan“ komunicirao sa „škaljarcima“

,,ODBRANA“ TUŽILAŠTVA U saopštenju SDT-a, koje je potpisao specijalni tužilac Miroslav Turković, ustvrdili su...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare