test

Vučić: U Crnoj Gori postoje mnogi koji se trude da podignu strah od Srbije; Milatović: Srbija je najvažniji partner Crnoj Gori

Standard

10/07/2023

12:02

Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da ugostim crnogorskog predsjednika koji je u prvoj zvaničnoj posjeti u Beogradu, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Jakovom Milatovićem.

Rekao je da su današnji i jučerašnji sastanci potvrda da su naši dobri odnosi važni zbog građana Srbije i Crne Gore i ljudi, kako je rekao, moraju da osjete dobrobit od onoga o čemu predsjednici govore.

“Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmjenu i proporcionalno broju stanovnika rekao bi da imamo najveću. Za nas je Crna Gora izuzetno važan partner, ne samo zbog ekonomije, već i zbog tradicionalne bliskosti, povezanosti, naših građana, velikog broja Srba u Crnoj Gori i velikog broja Crnogoraca u Srbiji, za nas su to veoma važne stvari, zato se trudimo da unaprijedimo naše odnose – da budu neuporedivo bolji”, poručio je Vučić.

Rekao je da je Milatović zatražio najpovoljniju poziciju Crne Gore na Expo.

“U ime Srbije i našeg odbora ja sam obećao da će Crna Gora takvu poziciju imati”, dodao je on.

Istakao je da su razgovarali i o pitanju izgradnje autoputa i izgradnjom željezničke pruge.

Rekao je da zna da u Crnoj Gori postoje mnogi koji se trude da podignu strah od Srbije i da je ona ta koja nešto traži i očekuje od Crne Gore.

“Ne pada nam na pamet da od bilo koga tražimo bilo šta što neko ne želi. Zadovoljan sam što smo Milatović i ja mogli otvoreno da razgovaramo. O nekim pitanjima smo saglasni, o nekima nijesmo. Razgovaramo na veoma normalan način koji bi trebalo da gradi povjerenje između nas i naših institucija”, dodao je Vučić.

Milatović je rekao da mu je zadovoljstvo što posjećuje Beograd. Posjeta Srbiji, nakon posjete Briselu, dolazi kao prirodan nastavak imajući u vidu spoljnu politiku Crne Gore.  

“Srbija je u ekonomskom smislu možda i najvažniji partner Crne Gore. Spoljnotrgovinska razmjena sa Srbijom je u 2022. godine bila 20 odsto od ukupne robne razmjene. Crna Gora najviše izvozi u Srbiju”, rekao je Milatović. 

On je naveo da je prošle godine, Srbija bila najveći investitor u Crnoj Gori, 12 odsto od ukupnog nivoa stranih investicija. 

“Paradoksalno, nemamo ambasadore, uprkos ovim ekononskim odnosima. Nemamo zajedničke granične prelaze, iako ih recimo imamo sa Albanijom. Direktni platni promet je veliki problem. Pritom, nikada dosad nije održana zajednička sjednica dvije vlade”, rekao je Milatović., 

On je kazao i da o nekim temama dvije zemlje ne misle isto, ali da kroz razgovor i međusobno uvažavanje treba dodatno jačati povjerenje i saradnju. 

“Saglasili smo se da treba što prije imenovati ambasadore, o potrebi da imamo zajedničke sjednice vlade, zajedničke granične prelaze”, rekao je Milatović. 

On je naveo da Srbija možda može da izgradi drugu dionicu auto-puta u Crnoj Gori. 

“Čestitam Srbiji na predstojećoj organizaciji EHPO 2027. godine u Beogradu”, rekao je Milatović. 

Tradicija, kultura, živa ekonomska saradnja, kaže on, treba da budu na zavidnom nivou.

“Ovom posjetom okrećemo novi list u našim odnosima. Javno pozivam predsjednika Vučića da posjeti Crnu Goru”, rekao je Milatović. 

Odgovarajući na pitanje da li su razgovarali o izručenju Svetozara Marovića, Milatović je kazao da su razgovarali o tome te da je njegovo mišljenje da Marović treba da izrečenu kaznu odsluži a da je Vučić kazao da će Srbija da se odgovorno odnese povodom toga.

Govoreći o kupovini Prve banke od strane poštanske štedionice Vučić je kazao da je riječ o notornoj neistini.

On je rekao da treba raditi na uspostavljanju direktnog platnog prometa. 

Vučić je rekao da su razgovarali o slučaju Marovića, u odnosima dvije zemlje svi traže neke probleme gledajući prema Srbiji, a ne postavljaju pitanje kako je Crna Gora priznala jednostrano proglašenu nezavisnost dijela srpske teritorije, mimo međunarodnog prava. 

“Jeste li razmislili boli li nas to što je Crna Gora priznala otcjepljenje dijela teritorije Republike Srbije? Kad pričamo o ambasadorima, je li nas boljelo što je protjeran naš ambasador? Kao što vidite, nemamo problem poštovanja prema Milatoviću i donosimo odluku u narednih 10 do 12 dana ko će biti novi ambasador u Crnoj Gori. Ili uvijek morate da vidite sve iz sopstvene vizure? Nijesam govorio ni o srpskom pitanju ni o čemu drugom. Kako je moguće da od 28,73 odsto Srba imate svega osam odsto Srba zaposlenih u javnom sektoru? Mislite li da je to manje važno pitanje od izručenja Marovića. Treba razgovarati o svim pitanjima, pa i o Maroviću. Molim vas da se nekad stavite u naše cipele i da pogledate kako to izgleda iz našeg ugla. Kao što se ja trudim da razumijem sve potrebe Crne Gore, koje želim da poštujem”, rekao je Vučić. 

Posjeta Milatovića Srbiji prva je nakon njegovih zvaničnih posjeta Briselu i institucijama EU i NATO, a kako je ranije rekao, cilj joj je jačanje političkih i ekonomskih odnosa dvije države i unapređenje regionalne saradnje.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Kabinet predsjednika Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)