Izvor:Mina

Zakon o Skupštini usvojiti konsenzusom

Usvajanje zakona o Skupštini doprinijelo bi unapređenju parlamentarne kontrolne i nadzorne funkcije i adekvatnijem definisanju odnosa između grana vlasti, kazao je poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, navodeći da taj pravni akt treba da bude rezultat visokog stepena saglasnosti vladajuće većine i opozicije.

On je rekao da je sveobuhvatna normativna uređenost funkcionisanja parlamenta svakako potrebna, ali da njegov značaj u velikoj mjeri zavisi od kvaliteta rada samih poslanika i njihove posvećenosti javnom, a ne uskopartijskom i dnevnopolitičkom interesu.

„Sagledavajući komparativna iskustva, a imajući u vidu i ukupan društveno-politički ambijent, uključujući i stepen dostignute demokratske zrelosti, u SD-u smatramo da treba ići u pravcu izrade tog Zakona, kako bi se i na taj način doprinijelo unapređenju parlamentarne kontrolne i nadzorne funkcije i transparentnosti u njegovom radu“, rekao je Mugoša agenciji MINA.

Na taj način, kako je naveo, doprinijelo bi se i aktivnijoj predstavničkoj ulozi poslanika, adekvatnijem definisanju odnosa između grana vlasti, uključujući i normativna preciziranja u dijelu obaveze predstavnika određenih djelova sistema da podnose različite izvještaje i prisutvuju sjednicama radnih tijela Skupštine, odnosno afirmaciji principa kontrole i ravnoteže grana vlasti.

„U tom smislu, sa obzirom na to da je u pitanju sistemski važan zakon i da njegovi predlagači treba da budu poslanici, poželjno je da isti bude rezultat visokog stepena saglasnosti vladajuće većine i opozicije u parlamentu“, poručio je Mugoša.

Kako je naveo, u prethodnom četvorogodišnjem mandatu više od godinu cijela opozicija je bojkotovala parlament, a praktično jedna četvrtina tadašnjih opozicionih poslanika je bila u bojkotu sve četiri godine.

Prema riječima Mugoše, to je svakako bio limitirajući faktor u procesu donošenja odluke o radu na tom zakonskom tekstu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Krivokapić tvrdi da se nije sreo sa Davidovićem

- U pitanju su apsolutne dezinfomacije. Premijer tokom čitavog dana nije napuštao kabinet, niti se sastao sa...

Radunović: Znao sam da neće biti poreske policije

Radunović je to saopštio u Osnovnom sudu na Cetinju u predmetu po tužbi bivšeg direktora ugašenog Sektora...

Medojević o Abazoviću: Da ga Milo usvoji i svi...

U posljednjoj objavi na Fejsbuku osvrnuo se na Abazovićevu izjavu za TV Vijesti koja se odnosi na...

Putin: Pandemija će se odužiti, neophodne nove mjere

“Epidemija će se odužiti, njeni nekontrolisani klasteri će ostati, ne postoje granice”, rekao je Putin na godišnjem...

ŽESTOK PORAZ SRBIJE NA VATERPOLO TURNIRU U PODGORICI

Za Srbiju su po dva gola postigli Petar Velkić i Stefan Mitrović, dok su se Nebojša Toholj,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare