test

Zeković: Vidjećemo kako se policija izvukla i odgovornost svaljena na pojedinca

Standard

12/07/2023

07:15

Suđenje Miroslavu Vukoviću iz Budve optuženom zbog brutalnog razbijanja barikada na Adžića krivini na ulazu u Cetinje iz Budve, 5. septembra 2021. godine, kada je bagerom preduzeća ''Car invest'', tadašnjeg predsjednika budvanske opštine Marka Bata Carevića, uništio više vozila kako bi omogućio nesmetan prolaz policiji koja je imala zadatak da razbije građanski protest organizovan u prijestonici i na prilazima gradu u znak otpora zbog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, odgođeno je na zahtjev njegovog advokata Miroja Jovanovića.



Vuković je optužen za krivično djelo uništenje i otuđenje tuđe pokretne stvari, „upotrebom radne mašine – utovarivača“.

Prema saznanjima Pobjede, glavni pretres trebalo je da počne juče, ali je sudija Branislav Leković uvažio zahtjev advokata Jovanovića i novo ročište zakazao za 21. septembar.

Protest

Policija je 5. septembra 2021. godine, u mandatu Vlade Zdravka Krivokapića, brutalnom silom razbila građanske proteste na Cetinju u znak odmazde protiv građanki i građana koji su se dva dana ranije počeli okupljati u crnogorskoj prijestonici u znak otpora Krivokapićevoj Vladi koja je izašla u susret želji zvaničnog Beograda i Crkve Srbije da mitropolit crnogorsko-primorski ove vjerske zajednice bude hirotonisan u Cetinjskom manastiru, jednom od temelja državnosti Crne Gore.

Beogradske, podgoričke i crkvene vlasti razjarilo je što u Cetinje nijesu mogli, kako su planirali, iz Podgorice preko Belvedera. Naum je bio da iz Podgorice, preko Belvedera dođu u prijestonicu i cetinjskim ulicama, u svečanoj procesiji, dođu do Cetinjskog manastira. Nijesu mogli, jer su građanke i građani zabarikadirali svaki prilaz gradu, a Belveder je bio ključna tačka otpora i tu je napravljen „živi zid“ ljudi.

Adžića krivina nakon udružene akcije policije i „Car investa“ 5. septembra 2021.

Mićović i patrijarh srpski Porfirije Perić u Cetinje, u Vladičansku baštu nedaleko od Manastira, transportovani su vojnim helikopterom.

Kad je krenula akcija njihovog dopremanja, počela je i brutalna policijska sila koja je trajala oko pet sati.

Član Građanske inicijative „21. maj“ i aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković koji je nakon belvederskih demonstracija, građankama i građanima, među rijetkima, pružao pomoć i podršku u zaštiti njihovih prava, kazao je juče za Pobjedu da pozdravlja zakazivanje glavnog pretresa u slučaju angažovanja Carevićevog bagera.

Put pravde

” To je, na određeni način, i dokaz funkcionisanja pravne države. To je u interesu svih u Crnoj Gori, pa i okrivljenog, bez obzira na sve naše ideološke, nacionalne, vjerske i druge razlike”, rekao je on.

Vidjećemo u postupku, dodaje on kako se Uprava policije izvukla od odgovornosti i kako je uspjela da razgonjenje bagerima svali na jednog pojedinca koji radi u preduzeću koje je angažovano da djeluje sa potpuno neadekvatnom mehanizacijom.

” Taj građanin i ta firma tamo nijesu bili svojom voljom nego odlukom i na osnovu poziva i angažovanja Uprave policije. U konkretnoj situaciji, bager nije ni trebalo da se koristi. Uprava policije je u komunikaciji sa nadležnim nadzornim tijelima priznala da je angažovala neadekvatnu opremu i nije isključila mogućnost nestručnog i neprofesionalnog postupanja vozača bagera”, podsjeća Zeković.

Aleksandar Saša Zeković

Kaže da je 5. septembra 2021. godine izgledalo da smo nemoćni i da ništa ne možemo učiniti povodom protivzakonitog postupanja rukovodstva Uprave policije na čelu sa tadašnjim direktorom Zoranom Brđaninom.

” Međutim, pravda je ipak moguća i ovo je već sada, u ovom trenutku, značajna pobjeda ljudskih prava. Nadam se da će Osnovno državno tužilaštvo odgovorno i uspješno dokazati optužbu i da je ona potkrijepljena brojnim dokazima, jer je nesporno da je postupanje tog dana bilo nekontrolisano, nemarno i sa brojnim prekoračenjima i neadekvatnom opremom”, ističe Zeković.

Ukazuje i na činjenicu da su tokom trajanja litija 2020. godine blokade saobraćajnica bile česte i da nijednom Uprava policije nije djelovala građevinskim mašinama, već je insistirala na komunikaciji i pokazala je suzdržanost i tako nije dolazilo do oštećenja vozila.

” Takav pristup Uprave policije i odjeljenja bezbjednosti je za pohvalu”, zaključio je Zeković, koji je sada samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorica.

Savjet za građansku kontrolu još prošle godine je, u mišljenjima po pritužbama Borisa Latkovića sa Cetinja i Željka Roganovića iz Kotora, čija su vozila uništena na Adžića krivini, i koji su zbog toga tražili izjašnjenje ovog tijela o postupanju policije, kao neprihvatljiv ocijenili odgovor Uprave policije u kojem se kaže da su „vozaču bagera policijski službenici za posebne namjene sugerisali da prilikom uklanjanja vozila na putu vodi računa da radnju izvrši sa što je moguće manje štetnih posljedica“. Kategorični su da je Uprava policije pokušala da relativizuje nespornu odgovornost policijskih službenika.

Sam Marko Carević rekao je u septembru 2021. godine, neposredno nakon cetinjskih događaja, da baš i nije ponosan na to što je njegova mehanizacija bila angažovana na rušenju barikada. 

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Savjet za građansku kontrolu policije

Ostavite komentar

Komentari (0)