Begović bez posla ostavlja 40 odsto službenika Uprave za sport i mlade, tvrdi dio zaposlenih

U jučerašnjem danu prepunom fenomenalnih sportskih vijesti poput pobjeda muške rukometne reprezentacije Crne Gore i teniserke Danke Kovinić, službenici Uprave za sport i mlade dobili su informaciju od resornog Ministarstva da njih 40 odsto ostaje bez posla.

“Tragično je što je jednom Ministarstvu ostaviti veliki broj ljudi bez posla „reformski zahvat“, a tragikomično je opravdanje u kojem se navodi da će upravo ovoliko smanjenje broja zaposlenih ujedno značajno podignuti efikasnost u radu i funkcionisanju ovog javnopravnog organa“, navode zaposleni.

Dopis koji su više službenika Uprave za sport i mlade, od kojih su neki i na porodiljskom odsustvu (imena poznata redakciji), uputili potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija Tamari Srzentić i v.d. direktorice Uprave za kadrove Jovani Nišavić, a u kojem traže njihovu zaštitu radnih prava jer im je v.d. direktora Uprave za sport i mlade, Marko Begović, najavio otkaze.

Službenici navode da je ovo nezapamćen odnos prema zaposlenima, zbog čega su sigurni da nadležne institucije, za ovakav neljudski i neprofesionalan čin, neće dati pozitivno mišljenje.

U dopisu se navodi da ne postoje stvarni razlozi za ukidanje radnih mjesta jer nije ukinut dio poslova organa niti je djelokrug nadležnosti preuzet od strane nekog drugog državnog organa, a dodatno, ne postoji ni važeći akt Vlade Crne Gore koji sadrži obavezu za smanjenje radnih mjesta u Upravi za sport i mlade.

Kako se dalje navodi kontradiktorno je i to što v.d. direktora Begović predlaže smanjenje radnih mjesta a u kontinuitetu povećava broj službenika u ovom organu koje za potrebe Uprave ustupa Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Izgovori da je riječ o „reformskom procesu“ samo su „fasada“ za progon njima nepodobnih službenika za čije uklanjanje iz ovog organa vidimo da ne biraju sredstva”, ističu oni.

Kako su naveli, ovakav postupak Begovića, pod javnim izgovorom racionalizacije radnih mjesta u Upravi, ima za stvarni cilj revanšizam i obračun sa službenicima koji su na privremenoj spriječenosti za rad ili održavanju trudnoće što je i saopšteno nekima od potpisnika dopisa u direktnom razgovoru.

Ovo nije prvi pokušaj v.d. direktora Begovića da se obračuna sa zaposlenima, to je prethodno uradio sa nezakonitim odlukama o upućivanju službenika u Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta kada je sve potpisnike ovog dopisa želio tamo da rasporedi, nakon obraćanja zaposlenih upravnoj inspekciji, odustao i predmetne odluke stavio van pravne snage.

“Zakonitost čitavog procesa izrade sistematizacije je upitna imajući u vidu da je upravna inspekcija navela da „nema dokaza na osnovu kojih bi se na pouzdan način utvrdilo da Marko Begović ispunjava uslove za vršioca dužnosti Uprave za sport i mlade, u pogledu potrebnog radnog iskustva“ zbog čega se postavlja pitanje kako Marko Begović, i pored ove konstatacije upravne inspekcije, još uvijek obavlja ovu funkciju”, podsjećaju zaposleni.

Službenici su željeli da upoznaju javnost o navedenom jer smatraju da se ne smije dozvoliti da pod izgovorom racionalizacije radnih mjesta a suštinski iz razloga ličnog animoziteta neko uskraćuje pravo na rad dugogodišnjim službenicima ovog i prethodnog organa nadležnog za oblast sporta i mladih, zbog čega su obaviještene i nadležne institucije jer je riječ o zloupotrebi službenog položaja za potrebe obračuna sa zaposlenima a, kako navode, oni će svim raspoloživim sredstvima braniti svoja prava što očekuju da će uraditi i nadležni organi jer ih na to obavezuju Ustav i zakoni.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Spomenik Mirzi Delibašiću biće otkriven 31. maja ispred KSC...

Medijima će se ovom prilikom obratiti načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir...

Sjutra kiša

Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Kako je saopšteno iz Zavoda...

Đoković: Volio bih da se vratim u Australiju, ne...

Slijedi potencijalno komplikovan meč sa Dijegom Švarcmanom. „Dijego je jedan od najbržih igrača na...

Kovačević: Opština Nikšić donirala 11.000 eura za rekonstrukciju Specijalne...

Kovačević se, kako je saopšteno, zahvalio na priznanju i istakao da mu je zdravlje građana na prvom...

Konatar: Ekonomski gledano Otvoreni Balkan je dobra inicijativa

Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na razvoj energetike i poljoprivrede jer to može da bude...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare