Izvor:Danas.rs

Burek sa sirom i Nož, žica, Srebrenica civilizacijska razlika

Fudbalski meč između reprezentacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine odigran u subotu veče pod Goricom bio je više od igre, piše srpski portal Danas. Rezultat 1:1 u meču trećeg kola B Lige nacija nije toliko bitan. Važno je i za nauk svima u regionu, kako su se složili i sagovornici Danasa, da se može biti dobar komšija, prijatelj, duhovit i dovitljiv, bez trunke zluradosti.

“Burek sa sirom”, skandirali su navijači fudbalske reprezentacije Crne Gore “provocirajući” navijače Bosne i Hercegovine.

“Zvaće vas sa biroa”‘, odgovorili su navijači Bosne i Hercegovine aludirajući na stereotip o ljenosti Crnogoraca koji datira još iz bivše Jugoslavije.

Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke Crne Gore u izjavi za Danas ističe da je najvijanje na meču između fudbalskih reprezentacija Crne Gore i BiH primjer kako trebaju da izgledaju istinski prijateljski odnosi dvije susjedne države na Balkanu.

“Crna Gora je kao domaćin položila test zrelosti, a navijačka grupa iz Crne Gore pokazala da se u isto vrijeme može navijati za svoju reprezentaciju, a ne vrijeđati onu sa protivničke strane”. Umjesto šovinističkih skandiranja „Nož, žica, Srebrenica“ i veličanje haških zločinaca, ukazuje Omeragić, navijači Crne Gore su simpatičnim skandiranjem „Burek sa sirom“ pokazali smisao za humor, ali i poštovanje za prijatelje iz BiH.

“Ima nade za Crnu Goru, ima nade i za Balkan. Neka primjer Crne Gore bude početak međusobnog uvažavanja i prijateljstva. Ovo je dokaz da postoje dvije države na Balkanu koje se graniče i niko ne traži onom drugom ni pedalj zemlje”.

Esad Bajtal, sociolog i filozof iz Sarajeva, kaže za Danas da možda komentar ne bi ni bio potreban da se ne radi o potpunoj izdaji i promjeni predznaka navijačke matrice, balkanske, a velikosrpske prije svega.

“Umjesto uobičajeno groznih i kravavo prijetećih ‘Nož, žica, Srebrenica’ kakve godinama čujemo i gledamo na ideologiziranim srbijanskim stadionima, konačno smo došli do smisleno ‘provaktivne’ i benigno dijalektičke dosjetke ‘burek sa sirom’”.

U svojoj bosansko-jezičkoj nekorektnosti (burek je samo s mesom), a sve ostalo je samo pita – zeljanica, sirnica, krompiruša.., pojašnjava Bajtal, navodeći da je “provokacija” shvaćena na pravi, tj. na najbolji mogući način: oficijelno obećanje da će crnogorske navijače u Sarajevu čekati upravo taj naručeni “burek”. Pa kod kad god to bude, dodaje.

“Uostalom, i iz drugog, ozbiljnijeg ugla gledano, porazna patološko-rušilačka epizoda sa zapaljenim navijačkim kombijem, dobila je svoj najbolji odgovor s one strane benigno-šeretske i vickasto relaksirajuće ‘burek provokacije’, na sasvim drugoj strani i na ljudski uvjerljiviji način: u promptno-dirljivoj navijačkoj akciji skupljanja sredstava za nabavku novog umjesto zapaljenog kombija”, ocjenjuje Bajtal.

Činjenica je, kaže, da su u svrhu stišavanja moguće esakalacije u neželjenom pravcu stupili u kontakt, i na scenu, gradonačelnici Podgorice i Sarajeva, govori sama za sebe.

“Time iskazana i pokazana Dobra Volja samo potvrđuje onu narodnu da su dobro i zlo nerazdruživo vezani i da svakome pripada samo ono šta sam izabere. Ovaj put i navijači i gradonačelnici izabrali su Dobro i tako markirali jedan čisto ljudski put. Put dobre volje, i osjećaja za dobro i civilizacijski zrelo držanje. Za smisao ljudskog zajedništva, čak i u kontekstu navijački standarne interesne logike i neizbježnog suparništva, koje se, sračunatim paljenjem kombija, pokušalo zloupotrijebiti u ime nekoga i nečega sasvim drugog. Nečega izvan sporta i zdravog sportskog duha”, kaže Bajtal.

Ukratko, pobijedilo je, navodi, ono ljudsko, civilizacijski zajedničko što Crna Gora i BiH i njihove odnose kontekstualizuje na jedan bolji, vanbalkanski način.

“Način koji podrazumijeva ono što uobičajeno i jednostavno zovemo ‘zdrav razum’”, zaključuje Bajtal.

Navedeni meč je, prema riječima Mirka Stanića, šefa medijskog tima SDP Crne Gore, pokazao da je „više od utakmice“, ali u najpozitivnijem mogućem smislu.

“Da iz ove regije mogu stizati i pozitivne vijesti kad su u pitanju fudbalski mečevi koje igraju regionalne reprezentacije i da ‘prvokacije’ mogu biti duhovite na način da će većina ljudi nasmijati, a neće se niko naljutiti. Da li komšije dočekujete sa ‘Nož žica Srebrenica’ ili ‘Burek sa sirom’ je glavna i civilizacijska razlika u mentalitetu navijača u balkanskim zemljama”.

Zbog toga mu je, kaže Stanić za Danas, zadovoljstvo što je i lično, “ali i skoro svi moji drugovi, dio navijačke tribine koja je na kulturan i fin način dočekala sve goste, gdje se aplaudira i himnama Srbije i Bosne i Makedonije, gdje se sa gostima nazdravlja prije utakmice i gdje je gostoprimstvo glavni cilj za sve nas koji boravimo na crnogorskim ulicama prije neke ovakve ili slične utakmice”.

Zaključuje da već danas “imamo desetine poziva da budemo gosti u Zenici za par mjeseci i suguran sam da ćemo ponijeti lijepe utiske i sa tog gostovanja”.

Andrej Nedović, izvršni kordinator Građanske inicijative “21.maj” navodi da je Crna Gora još jednom pokazala da navijačke provokacije ne moraju biti bazirane na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Tako je, kaže Nedović za Danas, bilo i ove subote kada su navijači Crne Gore skandirali gostima iz bosne “burek sa sirom”.

“Ono što je imalo za cilj da bude provokacija u vidu pošalice, na kraju je ispala poruka dobrosusjedskih odnosa koja svima treba da služi za primjer”.

Suština je, naglašava Nedović, da se ne mora mahati zastavama i skandirati kontraverznim ličnostima iz prošlosti sa ciljem da uvrijedimo naše susjede”.

Nadam se, zaključuje on, da ćemo sportske događaje konačno osloboditi međunacionalnih tenzija, i sve više uživati u sportu i navijanju.

Za jedan dan „Ultra Crna Gora“ prikupila novac za kombi

Navijačka grupa “Ultra Crna Gora” u rekordnom roku je prikupila novac za kupovinu kombija za fudbalsku reprezentaciju BiH, koji je prekjuče centru u Podgorice zapaljen. “Trebalo nam je tačno jedan dan da pokažemo kakav je legat vekova čojstva iza nas”, poručili su iz Ultre.

BH Fanaticosi: Uskoro ćemo vam pokazati šta je burek a šta sirnica

Najvatrenija navijačka grupa koja prati fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine BH Fanaticosi zahvalili su se na dočeku i korektnosti stanovnicima Crne Gore.

“Ovom prilikom navijačka grupa BH Fanaticos se zahvaljuje na dočeku i korektnosti normalnim stanovnicima Crne Gore. Aplauzom ispraćena himna, korektno navijanje i odnos tokom cijele utakmice i dolaska su primjer za mnoge. Manju grupu idiota koji mrze zemlje u kojim su rođeni, kako kod njih, tako i kod nas, nećemo posebno spominjati – oni su sami sebi kazna, stoji u objavi Fanaticosa”.

Poseban pozdrav šalju navijačkim suparnicima sa sjeverne tribune.

“Nadamo se da ćemo imati priliku da vas ugostimo na isti način i pokažemo vam šta je burek, a šta sirnica. Naprijed Bosno ljubavi moja!”

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare