Izvor:Danas

Advokati Dijane Hrkalović traže ukidanje pritvora

Advokati Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP-a Srbije, uložili su žalbu na rješenje kojim joj je određen pritvor ističući da se sud prilikom odlučivanja nije vodio pravničkim rezonovanjem i Zakonom o krivičnom postupku, javlja Danas.

“Odluka o pritvoru doneta je iz vanprocesnih razloga, a koji su javno poznati i koji se svakodnevno pojavljuju u provladinim medijima”, navodi se u žalbi u koju je taj list imao uvid, piše Danas.

Kako su istakli branioci Dijane Hrkalović, prema navodima krivične prijave koja je podnijeta protiv nje, a koja je sumnjiči za krivično djelo trgovina uticajem, ona se tereti da je izdavala nezakonite naloge bivšem šefu Službe za specijalne istražne metode Dejanu Milenkoviću, koje je on posle prenosio policijskim inspektorima koji su pozvani kao svedoci u ovoj istrazi, piše Danas.

Ova okolnosti, prema mišljenju odbrane, rješenje o određivanju pritvora čini neprihvatljivim sa stanovišta zdravog razuma.

“Svedoci čije je saslušanje predloženo nisu svedoci djela Dijane Hrkalović, nego svjedoci djela Dejana Milenkovića protiv koga se takođe vodi istraga i koji je, na saslušanju u policiji, sa braniocem, priznao ovo djelo”, navodi se u žalbi uz konstataciju da se Milenković brani sa slobode.

Branioci navode da Hrkalović već dvije godine ne radi u policiji, niti ima ikakav društveni uticaj, pa je samim tim, po njima, nezamislivo kako ona može da utiče na osam aktivnih inspektora MUP-a.

“Tražimo od vanraspravnog veća da primeni zakon i da preinači prvostepeno rešenje, jer su policijski inspektori, kao i ostalom sudije i tužioci, školski primer lica na koje okrivljeni ne može da utiče. Ne postoji nijedan slučaj u sudskoj praksi od 1945. godine do danas da je neki okrviljeni bio u pritvoru da ne utiče na policijske inspektore, koji uz to, treba da svjedoče o svojim razgovorima sa trećim licima”, stoji u žalbi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šolc u posjeti Bijeloj kući 7. februara

Oni će posebno razgovarati o obavezi da nastave diplomatskim putem i da udruženim naporima odvrate Rusiju od...

U Engleskoj maske i kovid-propusnice više nijesu obavezne

Ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da mjere mogu da se ukinu, zahvaljujući uspješnom procesu vakcinacije i...

Abazović: Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni

“Danas se sjećamo žrtava Holokausta. Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni u savremenom dobu. Radimo zajednički na...

Na Sinjajevini održan protestni marš protiv vojnog poligona

“Na Margiti smo 2020. protestovali 51 dan i odbranili planinu od prvog pokušaja bombardovanja naših pašnjaka. Naši...

Abazović sa Pičom: Snažno u borbi protiv kriminala, suzbijanja...

„Jačanje institucija i vladavine prava su osnov našeg društvenog napretka. Borimo se snažno protiv svih vidova kriminala, a...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare