Babić: Hrvatima u Crnoj Gori dogodio se povratak u 90-te

Hrvati koji su autohtoni puk Boke, esencija, ono nešto što ulazi u vrh svjetske baštine i daje joj posebnost i prepoznatljivost našli su se nakon izborne noći u Crnoj Gori u 90-im. Spoznali su da ne treba nikakav vremeplov već samo jedan nepromišljeni trenutak da se nađeš pred zidom. Našem se narodu dakle dogodila 1990. To je rezultat nepromišljenosti svakog pojedinačno. Krivi smo svi. Pali smo na maturskom ispitu i valja se reorganizovati, povezati i podignuti. Mi to možemo, kazala je prof. dr sc. Vanda Babić

Bokeljka sa zadarskom adresom koja je poznata po svom radu promovisanja Hrvata i hrvatske baštine Boke unutar građanske Crne Gore koja je od 2006. svojom politikom Crnu Goru dovela u predvorje EU, analizirala je nedavno završene parlamentarne izbore u našoj zemlji. Komentarisala je i činjenicu da su Hrvati ostali bez mandata i mogućnosti učešća u parlamentu, te da su kao Đukanovićevi koalicioni partneri bili onaj glas koji je prema nekim medijskim napisima bio odlučujući, prenosi portal ezadar.net.hr.

  • Dogodili su se parlamentarni i lokalni izbori (Kotor, Tivat) u atmosferi pandemije i litija koje su osam mjeseci svakodnevno doslovno silovale državu. Ne pamtim i ne poznajem ni jedan slučaj da neka vjerska organizacija dobije toliku slobodu da svojim ponašanjem ugrožava druge – kaže Babić.
  • Da svaki dan ponavljate da je nebo zeleno ono bi vrlo brzo i pozelenjelo tako da su litije oslabile ionako do tada labilan crnogorski identitet. Labilan upravo zato što se SPC svojski trudila u prošlosti (pročitajte Erdeljanovića ili Nakićenovića) svakog Crnogorca, ako ne preobući, onda makar obojiti svojim nacionalnim imenom. Najlakši put velikosrpskoj politici je napraviti to baš preko SPC koja u svom nazivu ima ono što Crnogorcima prema njihovim mjerilima i zamislima nedostaje. Dakle, u Crnoj Gori dogodilo se silovanje i to svakodnevno, pred našim očima, očima evropskih susjeda. Poricanje toga značilo bi sudjelovanje u istom, tako da smo svi dužni podići svoj glas – istakla je profesorica Vanda Babić, objašnjavajući o kakvoj se metodologiji uticaja SPC radilo.
  • Litije znače: veliki broj vjernika SPC naoružanih srpskim nacionalnim zastavama koji su koračali ulicama ili čak i barkama pokušavajući svoje nečasne namjere uokviriti tradicijom i uporediti se s Peraškim ceremonijalima koji u Boki žive od 15. vijeka neprestano – naglasila je ona.

Ona naglašava da su Hrvati u Crnoj Gori, osam mjeseci prije izbora scenografijom SPC napajani strahom, tražili miran način rješavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pa su neki podlegli i pomislili kako je država zakinula SPC, drugi su prepoznali obrazac devedesetih, treći nisu prepoznali krucijalni trenutak i, kako kaže, nažalost su izdigli sopstvene frustracije iznad opštih interesa svog naroda i svoje države. Na kraju, rezultat je poznat.

Nikad potrebnije da ustanu Crnogorci
Vanda Babić komentarisala je i patriotske skupove na Cetinju i u Podgorici.

  • Crnogorci su se podigli na noge i to je dobro. Nikad to nije bilo potrebnije, pa čak i 2006. je bio slabiji nacionalni zanos. Crnoj Gori je potreban narodni preporod, jer su ih u novijoj istoriji uvijek zakidali i potiskivali. Crna Gora mora konačno da ispiše svoju ličnu kartu, doni list, svoje ime kako bi stala na kraj svima koji je žele da je vrate u srednji vijek. I sad je taj trenutak. Kao neko ko pripada crnogorskoj dijaspori osjećam dužnost da stojim uz bok i svojim znanjem i srcemda pomognem – poručiča je Babić.

Evo kako Vanda Babić gleda na ono što

Komentarišući ono što je uradilo, ili nije pet Odreda Bokeljske mornarice 809. i Zajednica bokeljskih Hrvata, koji djeluju u Hrvatskoj, Babić kaže da smo svi mogli bolje i više.

  • Hrvati Boke treba da izdignu glavu iznad ličnih frustracija i pogledaju u budućnost. Treba da se povežu karikama kojim su se vezali naši preci. Postoje neke stvari koje su iznad nas samih i koje treba znati prepoznati i nikada ih ne dovesti u pitanje. To konkretno znači podržati svoje, a potom unutar kuće rješavati nesporazume. S druge strane to znači i poziv odgovornima da imenuju biskupa kako bi Kotorska biskupija mogla kao i puno puta do sada svojim kosmopolitizmom ali i svojim čvrstim tradicijskim odrednicama okupiti narod i biti mu primjer, a ne poruga. Crnoj Gori i Hrvatima Boke potreban je naš glas i naa potpora i to nas kao ljudi i nas kao države. Sigurna sam da će hrvatska Vlada nastaviti s potporom i saradnjom i još jače pritisnuti tamo gdje treba kako bismo svi zajedno mogli u mirnije sjutra…Kao neko ko dobro poznaje situaciju u Crnoj Gori mogu reći da ćemo zajedno s Crnogorcima vratiti pramac broda ka Evropi i od toga će zavisiti i svi drugi putevi – poručila je Babić.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Ovo je prognoza vremena za sjutra

"Vjetar južnih smjerova, mjestimično umjeren do pojačan, prvenstveno u sjevernim predjelima i duž obale. Jutarnja temperatura vazduha...

Tabu-stvari u seksu koje to ne bi trebalo da...

"Postoji mnogo parova koji u potpunosti izbjegavaju seksualne odnose tokom menstruacije, jer jedan ili oba partnera to...

Čepmen žali zbog ubistva Lenona: Ubio sam ga jer...

Čepmen je 1980. ispalio četiri hica u Lenona, ispred njegovog njujorškog stana na Menhetnu, dok je Ono...

Zabavite se uz test ličnosti: Koja vas mrlja podsjeća...

Sve što treba da učinite je da odaberete mrlju koja vas podsjeća na lice, nemojte previše razmišljati, samo...

Darmanović: Jačanje globalne solidarnosti i povjerenja osnov za unapređenje...

U fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili su su odgovori...

NAJČITANIJE

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Vladimir Đukanović: E, MOJ ZDRAVKO, CRNI ZDRAVKO! Da nije...

- E, moj Zdravko! Zašto crni Zdravko? Zašto za ime Boga? Nisi ni stupio ljudski na političku scenu,...

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

DPS: Mandatar opet zalutao, Krivokapić slavi uz “TAMO DALEKO”...

"Evo kako 200% Crnogorac, što bi rekao Andrija Mandić, proslavlja pobjedu na izborima. Krivokapić se i odje,...

Komentari

avatar