Bijela kuća: Rusija radi na stvaranju izgovora za invaziju na Ukrajinu

Novi američki obavještajni podaci objavljeni su poslije više ovonedjeljnih razgovora predstavnika Rusije i SAD i NATO-a, na kojima nije postignut veliki napredak.

Američke obaveštajne službe utvrdile su da Rusija radi na stvaranju izgovora za njenu potencijalnu invaziju na Ukrajinu i na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage, saopštila je Bijela kuća.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki (Jen) rekla je da saznanja obaveštajaca pokazuju da Rusija kreira izgovor za invaziju tako što putem kampanje širenja dezinformacija na društvenim mrežama predstavlja Ukrajinu kao agresora koji priprema napad na ruske snage u istočnoj Ukrajini.

Psaki je navela da je Rusija već poslala na teren operativce,obučene za ratovanje u gradskim uslovima, koji bi mogli da upotrijebe eksploziv u aktima sabotaže protiv ruskih snaga, za šta bi Moskva okrivila Ukrajinu.

„Zabrinuti smo što se ruska vlada priprema za invaziju na Ukrajinu koja bi mogla da rezultira rasprostranjenim kršenjem ljudskih prava i ratnim zločinima ako diplomatija ne ispuni svoje ciljeve“, rekla je Psaki.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajden nije iznijela detalje o tome kako je obavještajna zajednica došla do takvog zaključka ni koliko je uvjerena u tačnost te procjene.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je većina obaveštajnih podataka prikupljena iz presretnutih komunikacija i posmatranja kretanja ljudi.

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je juče da američka obavještajna zajednica nije donijela procjenu da su Rusi definitivno odlučili da preduzmu vojnu akciju u Ukrajini.

Saliven je međutim rekao da Rusija postavlja temelje za invaziju pod lažnim izgovorom za slučaj da njen predsjednik Vladimir Putin odluči da krene tim putem.

Ukrajinski mediji su ranije danas javili da vlasti te zemlje vjeruju da ruske specijalne službe planiraju incident za koji bi optužile Kijev, a koji bi mogao da izazove dodatni sukob.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Krivokapić smjenjuje Miloševića i Miljanića

Premijer Zdravko Krivokapić smijenio je državnog sekretara u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Borisa Marića.

Bošković: Brukanje države kakvo se nije dešavalo nikad

"Brukanje jedine nam države kakvo se nije dešavalo nikad.  Postoji li i dalje neko...

Krivokapić vratio Radulovića iz zvanične posjete Skoplju

Ministar Radulović, koji se nalazi u Skoplju, uskoro bi trebalo da krene nazad za Crnu Goru. Ova...

Oglasio se MUP Srbije o Mateju: Pretražuje se Veliko...

Kako se navodi, pripadnici Policijske brigade, Policijske ispostave za bezbjednost na rekama i Uprave kriminalističke policije, Policijske...

Novaković-Đurović: Krivokapić udario i na eksperte

"Ono što jeste veoma zabrinjavajuće je što u svoje političke obračune Krivokapić sad uključuje pojedince sa integritetom,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare