Bivši šef obavještajne službe S. Makedonije osuđen na osam godina robije

Bivši direktor Uprave za bezbjednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Sašo Mijalkov osuđen je danas na osam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke opreme za elektronsku komunikaciju iz Velike Britanije, pišu sjevernomakedonski mediji.

Pored Mijalkova osuđeno je još troje bivših zvaničnika zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke nefunkcionalne opreme za prisluškivanje iz Velike Britanije, a svi su osuđeni na pet do petnaest godina zatvora.

U sudskom postupku nazvanom “Trezor” na 15 godina u odsustvu osuđen je bivši načelnik Pete uprave nekadašnje makedonske tajne policije Goran Grujevski, a na po pet godina tadašnji pomoćik u MUP Nebojša Stajković i šef kabineta Mijalkova Toni Jakimovski.

Trogodišnje suđenje bavilo se kupovinom britanske opreme 2010. godine kada je premijer bio Nikola Gruevski, koji je pobjegao iz zemlje kako bi izbjegao odlazak u zatvor zbog korupcije.

Bivši šef obavještajne službe Sašo Mijalkov, inače rođak Gruevskog, osuđen je jer je umjesto da opremu kupi direktno od proizvođača iz Britanije kupio od posredničke firme i na taj način oštetio državni budžet, a privatnoj firmi, čiji je vlasnik nakon otvaranja istrage pronađen mrtav s metkom u grudima obezbijedio protivpravnu dobit, prenosi Tanjug.

Sudsko vijeće krivičnog suda u Skoplju je, kako prenose mediji, presudilo da optuženi solidarno isplate materijalnu štetu nastalu kupovinom opreme od 813.000 eura u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude, a zaplijenjen je i dio imovine posrednika u tom poslu, skopske firme “Finzi”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Milojević: Mi smo bolji tim, vjerovao sam da ćemo...

Budućnost je sinoć slavila u Baru 92:81 i sa 2:0 u seriji se plasirala u finale.

BRUSKETI S JAGODAMA

Sastojci: 10-ak jagoda, 60 g svježeg krem sira, 50 g gorgonzola, 1 kašičica prirodnog zaslađivača ili šećera, zrnasti...

Za 24 sata, 23 saobraćajne nezgode

Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se u Podgorici dogodilo šest nezgoda, Nikšiću četiri, Budvi...

Egzit će se održati u Srbiji uprkos koronavirusu

Agencija navodi riječi portparola festivala Sanjina Đukića prema kome su medicinski stručnjaci odlučili da je moguće organizovati...

Crnogorski pomorci tvrde da su pod ucjenom švercovali 20...

Dugo iščekivani detalji pojavili su se u objelodanjenim presudama koje su izrečene kada su neki od sada...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare