Evropske kompanije planiraju pomoći Ukrajini u snadbijevanju električnom energijom

Glavni grad Ukrajine suočava se sa problemom u napajanju električnom energijom. Gradske vlasti Kijeva su prije dva dana obnovile struju u većem dijelu grada, no pojedine gradske četvrti su i dalje u problemu stoga je neophodna pomoć i iz Evrope.

Zbog toga su evropske kompanije raspoložene da hitno doniraju višak dijelova postrojenja kako bi narod Ukrajine bio snabdijeven električnom energijom.

Iako su timovi hitne pomoći Kijeva radili prekovremeno kako bi obnovili vodu i grijanje, postoji ogroman nedostatak rezervnih dijelova potrebnih za popravku oštećene mreže.

“Postoji drugačiji dio opreme koji je potreban, ali ga je teško naći na evropskom tržištu zbog razlika u tehničkim standardima i nivoima napona između Ukrajine i EU”, objasnio je Artur Lorkowski, direktor Energetske zajednice Sekretarijat.

Ukrajina uvozi električnu energiju iz EU preko međusobno povezanih mreža. Ali zbog različitih nivoa napona, prijenosu su potrebni veliki energetski transformatori koji bi bili smješteni na granici.

Upravo su ovi transformatori bili meta ruskih restrikcija i trebat će im najmanje šest mjeseci da budu proizvedeni i isporučeni.

Energetska zajednica, evropsko trgovinsko tijelo, organizirala je 35 pošiljki. Ali još uvijek je nejasno hoće li biti na raspolaganju dovoljno rezervnih dijelova da pomognu zemlji da prebrodi zimu.

To dolazi kada snijeg i niske temperature počinju da se pojavljuju, podstičući strah od zdravstvene krize i masovnog egzodusa.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na “po život opasne” posljedice i procijenila da bi milioni ljudi zbog toga mogli napustiti svoje domove.

Energetskim elektranama je očajnički potrebna pomoć iz inostranstva dok Rusija od oktobra izvodi masovne napade na infrastrukturu zemlje, gurajući milione civila u mrak.

Napadi su najnovija ruska strategija osmišljena da prisili Ukrajinu na kapitulaciju nakon što moskovske snage nisu uspjele srušiti vladu i zauzeti Kijev devet mjeseci nakon pokretanja invazije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare