Izvor:RSE

Francuska: Poslanici traže istragu o ruskom finansiranju političkih partija

Poslanici francuske Narodne skupštine kažu da su zatražili od predsjednika donjeg doma parlamenta, Jael Braun-Piveta, da osnuje komisiju za istragu o navodnom ruskom finansiranju političkih partija.

U pismu Jael Braun-Pivetu predstavljenom novinarima 24. septembra, poslanici su naveli da je taj potez podstaknut nedavnom deklasifikacijom američkih obavještajnih podataka koji pokazuju da je Rusija platila stotine miliona dolara stranim političkim partijama „sa ciljem da utiče na izbore“.

Osmorica poslanika, koji pripadaju stranci En Marche francuskog predsednika Emanuela Makrona, takođe su primijetili da krajnje desničarska Nacionalna partija Marine Le Pen i dalje otplaćuje zajam koji su dale ruske banke.

„Ove činjenice jasno ukazuju na volju Rusije da se odmjeri u francuskoj javnoj debati… One zahtijevaju uspostavljanje istražne komisije kako bi se utvrdilo da li su francuske političke stranke – i koje – imale koristi od ruskog finansiranja“, napisali su.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potrošio je ogromne sume „u pokušaju da manipuliše demokratijama iznutra“, rekao je američki zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Američki Stejt department saopštio je 13. septembra da je Rusija tajno potrošila više od 300 miliona dolara od 2014. godine na napore da utiče na političare i druge zvaničnike u više od dvadesetak zemalja.

Informacija je uslijedila nakon pregleda američke obavještajne zajednice o naporima Rusije da utiče na politiku drugih zemalja, rekao je visoki američki zvaničnik. Izvještaj ne navodi konkretne ruske mete, ali kaže da će se Rusija vjerovatno sve više okretati tajnom političkom finansiranju kako bi potkopala međunarodne sankcije zbog rata u Ukrajini.

Rusija nije javno komentarisala ovo pitanje.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

CGO: Usklađivanje zarada na FCJK plod pritiska javnosti

“A ne svijesti Ministarstva prosvjete da svi zapošljeni u visokom obrazovanju, koji se finansiraju iz Budžeta, moraju...

Energoatom: Rusi se spremaju da napuste nuklearku u Zaporožju

„Proteklih nedelja efektivno dobijamo informacije da su se pojavili znaci da se oni možda spremaju da napuste...

Italijanski spasioci nastavljaju potragu za nastradalima u klizištu

Jedno tijelo je izvučeno juče dok su dvije porodice sa djecom među 11 nestalih u gradu Kazamičoli,...

Bogdanović: Ima nas i biće nas sjutra ispred Skupštine

“Sjutra će građani iz svih krajeva države još jednom dostojanstveno poručiti koga smatraju odgovornim za urušavanje građanskih...

Adžić: Netačno je odgovornost adresirati policiji, tužilaštvo efikasnije da...

“Državno tužilaštvo mora da reaguje, radnjama iz svoje nadležnosti, te da u punoj saradnji sa policijom, preduzme...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare