Izvor:Agencije

Haos u Hrvatskoj: Računi za gas uvećani 450 odsto

Preduzećima u Hrvatskoj računi za gas su veći za 450 odsto. Kako navodi Jutarnji list, više od 8.000 privrednika, javnih institucija i udruženja dobija nove ugovore i izvještaje o zaduženju od zagrebačke Gradske plinare.

“Imamo situaciju da pojedini ugostitelji dobijaju račune za gas od 90 ili 100 hiljada kuna (11,9-13,3 hiljada eura). To je sigurno vanredna situacija koja će trajati idućih šest mjeseci i država bi morala da ima neki plan”, izjavila je Žaklin Troskot, vlasnica poslastičarnice Amelii predstavnica zagrebačkih ugostitelja, za Jutarnji.

Posljednjih dana veliki broj privrednika istupa navodeći da su im računi za gas skočili 450 odsto, i da im je Gradska plinara Zagreb-Snabdevanje (GPZO) poslala nove ugovore u kojima stoji da će im se cijena gasa, od oktobra, migenjati svakog mjeseca, zavisno od njegove cijene na tržištu.

Uz ugovor, zagrebačka Plinara privrednicima šalje i izvještaje o zaduženju od hiljadu ili dvije hiljade eura, čime žele da se osiguraju da će gas od njih i naplatiti, dodaje list.

Oko osam hiljada velikih i malih preduzeća mora do prvog septembra da odluči da li pristaju na takve uvslove, a među njima su i škole, vrtići, bolnice i brojna udruženja, napominje se u tekstu.

Privrednici kažu da je nužna intervencija Ministarstva privrede.

“Mi ćemo sada biti u situaciji da ne znamo da li će nam račun za gas za idući mjesec biti tri puta veći. Kako ćemo onda znati hoćemo li moći da platimo naše obaveze ili ne. Nećemo imati izbora na kraju nego da poskupimo naš proizvod i sve prebacimo na građane, ali to nije rješenje”, ističe Troskot.

Iz Glasa preduzetnika, udruženja koje predstavlja 20 hiljada domaćih privrednika, navode da čekaju mjere koje su obećali iz Ministarstva privrede za nekoliko nedjelja, napominjući da im veliki broj privrednika najavljuje zatvaranje pogona po trenutnim cijenama gasa.

Na pitanje upućeno Ministarstvu privrede šta se konkretno planira, ministar Davor Filipović je u pisanom odgovoru naveo da vlada kontinuirano prati situaciju i aktivno razmatra načine kako da pomogne privrednicima, te da će mjere za prevladavanje energetske krize biti donijete u septembru “u skladu s mogućnostima državnog budžeta”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Dačić: Nema datuma za postizanje sporazuma sa Prištinom

Kurti je rekao da je u dogovoru Beograda i Prištine pod okriljem EU, kojim je smirena najnovija...

Ako bude snijega biće i gostiju

Lokalne turističke organizacije organizuju manifestacije koje uvijek privuku određeni broj posjetilaca. Posjeta

Zaglavio se u automobilu na Bukumirskom jezeru, uspješno završena...

U pitanju je mlađi muškarac, a pripadnicima službe je bilo otežano da dođu do osobe zbog lošijih...

Još 10 slučajeva korone, bez preminulih

U istom periodu nije zabilježen nijedan smrtni ishod od posljedica kovida-19. Oporavilo se još...

Sjutra novi protest pokreta Ima nas: Građani da iskažu...

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare