Izvor:RSE

Hrvatsko ministarstvo: Protjerivanje hrvatskog diplomate iz Srbije destabilizuje regiju

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske objavilo je kako odluka Srbije da prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata pogoršava odnose dvije države i destabilizuje situaciju u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 20. novembra je proglasilo Hrvoja Šnajdera personom non grata jer je ”grubo izašao iz okvira diplomatskih normi”. Drugo objašnjenje nije navedeno, piše Radio Slobodna Evropa.

”U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od iznimne važnosti za cijelu Europu”, navodi se u objavi Ministarstva.

”Zabrinjava nas, napisali su dalje, što protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na djelatnike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se naročito manifestuje u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizovala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata”, konstatovali su iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Kako su naglasili, Hrvatska zadržava pravo odgovora na ovaj potez u vrijeme i na način koji odabere.

Hrvatska ne treba “žešće” odgovarati Srbiji dok se situacija ne raščisti, izjavio je u emisiji predsjednik Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Sabora Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić za Hrvatsku radio-televiziju (HRT), komentarišući potez Beograda.

Hrvatska ambasada u Srbiji nije se oglasila o ovoj odluci kojom je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 20. novembra proglasilo Hrvoja Šnajdera personom non grata jer je ”grubo izašao iz okvira diplomatskih normi”. Odluka je, kako se navodi, donešena u skladu sa članom 9. Bečke konvencije.

”Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću”, piše u saopštenju.

U saopštenju nije precizirano kako je Šnajder izašao iz okvira diplomatskih normi.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kako se navodi u saopštenju, žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu ”koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu”.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare