Japan otvorio djelove grada blizu nuklearke Fukušima

Japan je danas ponovo otvorio djelove grada Tomioka, iz koga je 2011. godine evakuisano stranovništvo nakon katastrofe u obližnjoj nuklearnoj elekrani Fukušima, ali većina nekadašnjih stanovnika ovog grada ne razmišlja o povratku.

Svečanom otvaranju oblasti veličine oko četiri kvadratna kilometra je prisustvovao i premijer Japana Fumio Kišida, u jeku sezone cvjetanja trešnje u ovoj zemlji, prenosi “AP”.

Nekadašnji stanovnici Tomioke i posjetioci su slavili ponovno otvaranje šetnjom kroz ulicu koja je poznata pod imenom “tunel trešnjinog cvijeta”.

Ukidanje naređenja o evakuciji nikako ne predstavlja konačan cilj, već samo početak oporavka, rekao je premijer Kišida, pozvavši da se nastavi rad na otvaranju drugih zona u koje je još uvijek zabranjen pristup.

Ljudi koji su nekada živeli u Tomioki, uprkos intenzivnoj dekontaminaciji ovog grada, uglavnom ne razmišljaju u povratku.

Mladim ljudima nedostaju poslovne prilike i smatraju da infrastruktura nedovoljno razvijena, a mnogi su već otpočeli novi život na drugim mjestima.

Porodice sa malom djecom se boje posljedica radijacije.

Samo 50 od oko 2.500 žitelja četvrti Jonomori i Osuge se vratilo u Tomioku ili izrazilo želju za povratkom.

Počev od 2017. godine, kada je Tomioka prvi put djelimično otvorena, se u ovaj grad vratilo samo oko 10 odsto prvobitne populacije.

Zemljotres koji je u martu 2011. godine pogodio Japan je doveo do curenja radijacije iz nuklearne elektrane Fukušima, zbog koje je 160.000 stanovnika u okolini elektrane bilo prisiljeno na evakuaciju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Canović: Godine za nama pokazale nesposobnost naših političkih protivnika

Canović je naglasio da će se lista "Zajedno" baviti konkretnim i korisnim stvarima, a populizam i nerelana...

Nina Badrić: Tako jednostavna, a posebna haljina koja savršeno...

Modni minimalizam često je najbolji izbor za isticanje onog najboljeg na nama, sa kombinacijama koje odišu jednostavnom...

Standardi o bezbjednosti hrane spašavaju živote

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je Svjetski dan bezbjednosti hrane 2018. godine. “To je...

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. JUN: Blizance prati sreća, Jarac...

OVANDanas je pravi momenat da osobama sa kojima želite da ostvarite saradnju iznesete svoje predloge. Budite aktivni,...

Abazović sa Kovačevićem obišao radove na putu Nikšić –...

Počeli su radovi na rekonstrukciji magistrale od Nikšić do Kisida, jer je preostali dio puta ka Ilinom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare