Komšić i Džaferović glasali da BiH prizna Kosovo, Dodik očekivano bio protiv

Nakon današnje redovne sjednice Predsjedništva BiH i dvije vanredne sjednice obratio se član ove državne institucije Željko Komšić koji je kazao su on i predjedavajući Šefik Džaferović glasali da BiH prizna Kosovo, te da je Milorad Dodik bio protiv.

“Priznanje Kosova kao nezavisne države gospodin Dodik nije prihvatio, glasali smo 2-1 za tu odluku. Dodik bio protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu NSRS-a i iznositi one teme gdje se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo”, kazao je Komšić.

Sada se očekuje da Dodik povuče pitanje vitalnog entitetskog interesa i tačku o priznavanju Kosova uputi u NSRS, gdje je već izvjesno da će dobiti podršku, piše Kliks.

Kada je u pitanju druga vanredna sjednica na kojoj se glasalo o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, Dodik je očekivano kao inicijator to podržao, dok su Komšić i Džaferović bili protiv.

“Nijesmo to podržali naravno jer bi to bilo između ostalog protiv rezolucije UN-a i BiH je podržala tu rezoluciju. Znači da bi premještanjem ambasade BiH prekršila tu istu rezoluciju. Onda zamislite kako se na to gleda u arapskim zemljama”, kazao je Komšić.

Kada je u pitanju “Mali Šengen” Predsjedništvo je podržalo odluku, ali da se dobro ispita kako je ta saradnja zamišljena.

Naloženo je da Vijeće ministara analizira i izvijesti Predsjedništvo šta bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH, kako korespondira s drugim inicijativama u regionu i slično.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare