Kosovska policija zabranila ulazak glasačkog materijala za referendum

Na Merdaru je zabranjeno unošenje materijala za referendum u Srbiji, oglasila se jutros Kosovska policija, a prenosi portal Kossev.

Da su trojica vozača kamiona Pošte Srbije sa materijalom neophodnim za održavanje referenduma i koordinator Republičke izborne komisije Marko Janković, privedeni sinoć na Merdaru, a glasački materijal zaplijenjen, saopštio je iste večeri direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Jutros je u Jutarnjem dnevniku RTS saopštio i da su koordinator i vozači pušteni nakon intervencije oficira za vezu Dejana Pavićevića, ali i da je materijal i dalje na Merdaru.

Petković tvrdi da je OEBS trebalo da sačeka glasački materijal za referendum kao i ranijih puta kada se glasalo, ali kojem se kosovske vlasti sada protive. Međutim, naveo je da se OEBS „nije pojavio“, već umesto njih „10 različitih policijskih vozila Kosovske policije koji su zaplenili mobilne telefone lišili slobode naše ljude i zaplenili izborni materijal“.

Sada je svoju verziju događaja iznela i Kosovska policija, navodi Kossev.

” Dana 14.01.2022.godine, u 21:40 časova, na granični prelaz Merdare koji povezuje Srbiju sa Republikom Kosovo (RKS), na ulaz u našu zemlju, došla su tri vozila (jedno vozilo i dva kamiona) srpskih registarskih oznaka, u kojima je bilo šest lica. Policijske jedinice su tokom sprovođenja zadataka i procedura-kontrola koje se primenjuju na graničnim prelazima, uočile da je kamion bio natovaren materijalom za koji se sumnjalo da će biti korišćen za ‘referendum’ koji se očekuje u Srbiji. Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak u RKS ovog materijala koji se prevozio bez odgovarajuće dozvole. U saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, dva prevozna sredstva (kamiona) su upućena nadležnom carinskom organu, dok su se lica nakon obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom. Slučaj će se i dalje voditi u saradnji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima”, navela je Kosovska policija.

Dan pred održavanje referenduma za promenu Ustava Srbije i dalje je neizvesno da li će se on i kako održati i za srpske državljane na Kosovu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Crtanje pogrdnih grafita na crkvi vodi narušavanju multikonfesionalnog...

"Najoštrije osuđujem skandalozno crtanje pogrdnih grafita na crkvi u Podgorici. Jasno je da ovakvi vandalski postupci imaju...

Nikšićaninu 15 dana zatvora, vozio pijan izazvao saobraćajnu nezgodu...

Z. M. iz Nikšića je 17. januara alkotestiranjem registrovano 2,6 promila (g/kg) alkohola u krvi, tokom vožnje...

Krivokapić: Manjinska Vlada je prevara, sve maske će da...

"Građani su 30. avgusta imali referendumsko pitanje, da li ste za nastavak korumpiranog režima ili ne, i...

FA KIC-a dio Udruženja folklornih ansambala Zapadnog Balkana

Folklorni ansambl KIC-a "Budo Tomović" biće dio Udruženja folklornih ansambala Zapadnog Balkana "Haemus". Inicijativu za osnivanje ansambla...

Vuksanović: Manjinska da ispravi greške aktuelne Vlade

“Svima je jasno da je postojeće stanje odavno neodrživo. Određeni politički subjekti su...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare