Izvor:Beta

Kurti predložio novi sporazum o slobodnoj trgovini umjesto CEFTE, koji je naišao na protivljenje Brnabić

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas u Tirani na samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana predložio potpisivanje novog Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini u kom su zemlje članice ravnopravne države, umjesto aktuelnog sporazuma CEFTA.

Kako prenosi Radio televizija Kosova RTK, Kurti je ocijenio da na trenutni pristup regionalnoj saradnji negativno utiču političke nesuglasice koje su kočile saradnju i pokrenule sumnje i neizvijesnosti u pogledu budućnosti, a da je “odbijanje Srbije da prizna nezavisnost Kosova kontinuirana prepreka regionalnoj saradnji”.

Kako je naveo, “u okviru CEFTA prema Kosovu se dosljedno postupalo nejednako i nepravedno i u sadašnjem obliku CEFTA ne može pripremiti region za članstvo u EU”.

Kosovski premijer je rekao da smatra da se trenutni okvir ne bavi pitanjima koja se odnose na demokratsko učešće, suočavanje sa prošlošću, borbu protiv korupcije, odgovornost vlade, nezavisnost sudstva i slobodu medija.

“Da bismo išli naprijed, potreban nam je novi okvir za saradnju koji se zasniva na zajedničkim vrijednostima i posvećenosti skupu osnovnih principa. Ovaj novi okvir bi se zvao Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope – ili SEFTA, koja bi uključivala zemlje zapadnog Balkana kao ravnopravne članice sa jednakim pravima, zasnovane na posebnom odnosu sa EU, slično sporazumu o Evropskom ekonomskom prostoru (EEA)”, kazao je Kurti.

Tim novim sporazumom, prema kosovskom premijeru, nakon uspostavljanja SEFTA, EU će, sporazumom sa SEFTA, proširiti četiri slobode EU – slobodno kretanje roba, usluga, lica i kapitala – na sve zemlje koje su potpisnice SEFTA.

Podvukao je da bi se ovim dogovorom odgovorilo na “Plan ekonomskog ulaganja EU za zapadni Balkan”, koji za cilj ima da mobiliše do devet milijardi eura finansiranja tokom decenije.

Kurti smatra da bi EU i Zapadni Balkan mogli da održe poseban samit 2024. i 2027. godine kako bi procijenili nivo spremnosti za punopravno članstvo u EU.

“Kosovo je zainteresovano za pridruživanje EU. Pozdravljamo priliku da blisko sarađujemo sa svim našim regionalnim susjedima radi olakšavanja našeg kolektivnog članstva u EU. Naš predlog je smio, ali takvi su i snovi naših građana. Uvjereni smo da ćemo, ako zajedno koračamo tim putem, moći da se pozabavimo mnogim izazovima i postignemo naš zajednički cilj”, kazao je Kurti.

Predlog Kurtija je, kako javljaju kosovski mediji naišao na protivljenje predsjednice Vlade Srbije, Ane Brnabić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Borović: Srbija da prestane da prijeti i omalovažava Crnu...

Borović je agenciji Beta kazao da se u Rezoluciji o Srebrenici, koju je prije dva dana usvojio...

TO Podgorice manifestacijom “Joga u prirodi” obilježava Međunarodni dan...

"Manifestacija se organizuje u saradnji sa NVO Art of Living sa kojom TO Podgorica sarađuje od 2013....

Petrović: Podrška i čestitke na hrabrosti Bogougodnicama

“U redu je da neko ne razumije koji je cilj okupljanja i koju su poruku sinoćnjim performansom...

Đukanović: Sve više svjedočimo da se podstiče devijantno ponašanje...

"Očekujem od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju počinioce jer su sigurnost i zaštita...

DPS Nikšić: Negiranjem genocida u Srebrenici Kovačević ponovo posramio...

Prema njihovim riječima Kovačević je bez imalo zadrške neosnovano komentarisao kako su Srbi napadnuti i kako treba...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare