Izvor:Beta

Njemački liberali odobrili koalicioni sporazum

Njemačka liberalna Slobodna demokratska partija (FDP) odobrila je danas koalicioni sporazum o formiranju nove vlade sa dvije stranke lijevog centra - SDP i strankom Zeleni, pa je kandidat za kancelara Olaf Šolc korak bliže preuzimanju dužnosti novog lidera zemlje.

Koalicioni sporazum su juče odobrili članovi SDP na kongresu stranke, a u ponedjeljak se očekuje izjašnjavanje Zelenih prije nego što Bundestag u srijedu bude glasao o izboru Šolca.

“Ovo je koalicioni sporazum za politiku centra, koji neće pomjeriti našu zemlju ulijevo, ali želi da je pomjeri naprijed”, rekao je danas lider FDP Kristijan Lindner na kongresu stranke.

Za sporazum je glasalo 535 delegata, 37 je bilo protiv, a osam uzdržano.

Nova njemačka vlada ima za cilj da pojača napore u borbi protiv klimatskih promjena i učini više na modernizaciji zemlje, uključujući poboljšanje mobilnih i internet mreža.

Takođe planira liberalniju socijalnu politiku, uključujući legalizaciju prodaje kanabisa u rekreativne svrhe i olakšavanje puta do njemačkog državljanstva, dok obećava veće napore za deportaciju imigranata koji ne dobiju azil.

Na insistiranje FDP, koalicioni partneri su se saglasili da neće podizati poreze niti ukidati “kočnicu za dugove”, pravilo da Njemačka ne smije da troši više nego što budžetski prihoduje.

Lindner bi trebalo da postane novi ministar finansija, a stranka će dobiti i ministarstva saobraćaja, pravde i obrazovanja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đoković bez vakcine ne može na Rolan Garos

Kako je ministarka Roksana Maračineanu objavila na "Tviteru" u Francuskoj je donesen novi zakon koji uskoro stupa...

PzP traži da poslanici obezbijede pripravnicima naknadu od 450...

U Zakonu o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem članom 10 je regulisana mjesečna novčana nadoknada...

Eksplozija automobila u Tološima, stradao Jasminko Šahović

Prema informacijama našeg portala na ovom mjestu eksplodirao je automobil i u vozilu je pronađeno tijelo ...

Na ulazu u Srbiju: CG državljanin uhvaćen sa 13,5...

Kako navode srpski mediji, sve se dogodilo na graničnom prelazu Gostun (Dobrakovo), i to na ulazu u...

U KCCG 47 pacijenata životno ugroženo

Kako je saopšteno iz KCCG njih 47 je životno ugroženo.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare