Izvor:Beta

Njemački liberali odobrili koalicioni sporazum

Njemačka liberalna Slobodna demokratska partija (FDP) odobrila je danas koalicioni sporazum o formiranju nove vlade sa dvije stranke lijevog centra - SDP i strankom Zeleni, pa je kandidat za kancelara Olaf Šolc korak bliže preuzimanju dužnosti novog lidera zemlje.

Koalicioni sporazum su juče odobrili članovi SDP na kongresu stranke, a u ponedjeljak se očekuje izjašnjavanje Zelenih prije nego što Bundestag u srijedu bude glasao o izboru Šolca.

“Ovo je koalicioni sporazum za politiku centra, koji neće pomjeriti našu zemlju ulijevo, ali želi da je pomjeri naprijed”, rekao je danas lider FDP Kristijan Lindner na kongresu stranke.

Za sporazum je glasalo 535 delegata, 37 je bilo protiv, a osam uzdržano.

Nova njemačka vlada ima za cilj da pojača napore u borbi protiv klimatskih promjena i učini više na modernizaciji zemlje, uključujući poboljšanje mobilnih i internet mreža.

Takođe planira liberalniju socijalnu politiku, uključujući legalizaciju prodaje kanabisa u rekreativne svrhe i olakšavanje puta do njemačkog državljanstva, dok obećava veće napore za deportaciju imigranata koji ne dobiju azil.

Na insistiranje FDP, koalicioni partneri su se saglasili da neće podizati poreze niti ukidati “kočnicu za dugove”, pravilo da Njemačka ne smije da troši više nego što budžetski prihoduje.

Lindner bi trebalo da postane novi ministar finansija, a stranka će dobiti i ministarstva saobraćaja, pravde i obrazovanja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

Kisindžer: SAD su na ivici rata sa Rusijom i...

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta...

Đurašković posjetio povrijeđene u KCCG i OB Cetinje

“Gradonačelnik se informisao o stanju pacijenata, koje je ozbiljno, i iskazao spremnost Prijestonice da na svaki način...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare