Izvor:Klix.ba

Omikron soj koronavirusa uzrokuje blage simptome

Predsjednica Južnoafričkog medicinskog udruženja Angelikve Kotzi rekla je da nova varijanta B.1.1.529, takođe poznata kao omikron varijanta, rezultira blagom bolešću bez izraženih simptoma.

“Nova varijanta izaziva blagu bolest sa simptomima poput boli u mišićima i umor koji traje dan-dva. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa ili mirisa. Mogu imati lagani kašalj. Nema izraženih simptoma. Neki od zaraženih se trenutno liječe kod kuće”, rekala je.

Dodala je i da bolnice još nijesu preopterećene pacijentima koji nose ovu varijantu. Kotzi je rekla da varijanta neće uticati na ljude koji su potpuno vakcinisani, ali situacija bi mogla biti drugačija za nevakcinisane.

Napomenula je i da to udruženje ljekara ispituje i da će ga upotpunosti upoznati tek nakon dvije sedmice.

“Da, prenosi se, ali za sada, kao ljekari, ne znamo zašto se diže tolika pompa, jer još uvijek istražujemo to. Saznaćemo tek nakon dvije do tri sedmice, jer ima primljenih pacijenata, a radi se o mladim ljudima od 40 i manje godina”, rekla je ona.

Predsjednica je takođe kritikovala zemlje koje su uvele zabranu putovanja nakon što su saznali za novu varijantu. Ranije u subotu, predsjednik Južne Afrike Siril Ramafosa održao je službenu raspravu s britanskim premijerom Borisom Džonsonom tražeći uklanjanje Južne Afrike s liste zabrane putovanja.

Varijanta B.1.1.529 otkrivena je u nekoliko potvrđenih slučajeva koronavirusa u Južnoj Africi gdje je otkrivena Beta varijanta. Uz genetske promjene koje utiču na karakteristike virusa kao što su prenosivost, težina bolesti, imunološki bijeg, dijagnostika, varijanta je otkrivena u najmanje 10 potvrđenih slučajeva Kovid-19 u Južnoj Africi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Američka ambasada: Nije na SAD da određuju sastav vlade

Kako su naveli, SAD nemaju stav o prijedlozima u Parlamentu koji se odnose na sastav vlade.

Milatović: Vratiti mandat građanima

“U kontekstu svih ovih političkih dešavanja, predsjednik Vlade Crne Gore smatra da je u ovom trenutku najbolje...

Brajović čestitao rukometašima i Kovinić

“Danas su naša srca Danka Kovinić i rukometni lavovi ispunili srećom. Način na koji predstavljaju Crnu Goru,...

Građanska akcija Feniks: Dosta je uhođenja, građani da u...

Tvrde da su "u saznanju da okupirana Agencija za nacionalnu bezbjednost masovno prikuplja, obrađuje i procjenjuje podatke...

LP Krivokapiću: Što mrči kad kovati nećeš? Neće proći...

 "Ne budite više onaj kojeg se narod stidi nego barem kao čovjek od integriteta i vjernik budite...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare