Pola manjih kompanija u Evropi moglo bi bankrotirati iduće godine

Više od 50 odsto malih i srednjih preduzeća u pet najjačih evropskih ekonomija strahuje da će se morati ugasiti u roku od 12 mjeseci jer neće izdržati krizu uzrokovanu koronavirusom - pokazalo je Mekenzijevo istraživanje, javlja RT.

Istraživanje sprovedeno u pet evropskih zemalja, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji na više od 2.200 malih i srednjih preduzeća, pokazalo je da je za više od 70 odsto njih došlo do pada prihoda.

Najveći uticaj koronavirus imao u Italiji i Španiji

Najveći uticaj na ekonomiju malih i srednjih preduzeća koronavirus je imao u Italiji i Španiji. U tim zemljama između 30 i 33 odsto malih i srednjih preduzeća reklo je kako su im prihodi značajno pali. A više od pola preduzeća u ove dvije države, gdje su sprovedeni jedni od najstrožih lokdauna, doživjelo je neki pad prihoda.

Istraživanje je sprovedeno prije drugog talasa epidemije

Istraživanje je sprovedeno u avgustu prije nego što je Evropu zadesio drugi talas epidemije koronavirusa, a vlade počele ponovo uvoditi mjere restrikcije. No čak i onda je većina kompanija opisala ekonomiju kao slabu.

Prema sadašnjim procjenama, jedno od deset malih i srednjih preduzeća očekuje da će bankrotirati u roku od pola godine. A te procjene mogle bi biti dvostruko veće za francuske kompanije koje zapošljavaju između 50 i 249 osoba.

Gotovo trećina radnih mjesta je u riziku

Ako se pretpostavi da se rezultati ankete mogu primijeniti na sva vuropska mala i srednja preduzeća, gotovo trećina radnih mjesta u ovom sektoru mogla bi se u roku od godinu naći u riziku. U tom sektoru zapošljava se dvije trećine cjelokupne radne snage u Evropi.

Pandemija je dovela do istorijskih kontrakcija u EU i eurozoni, a BDP je u drugom kvartalu pao za 11,4 do 11,8 posto. To je najoštriji pad od 1995. godine kada su se počele bilježiti ove statistike. Zbog krize predviđa se da će se ekonomija u EU smanjiti za 8,3 posto ove godine.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare