Premijer Kosova zatražio vanrednu sjednicu o referendumu Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je danas od predsjednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce da zakaže vanrednu sednicu Skupštine za sutra u 14 sati, na kojoj bi se raspravljalo o-namjeri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova-.

U saopštenju Vlade Kosova se navodi da rasprava ima za cilj donošenje zajedničke rezolucije kojom bi se izrazila politička volja poslanika i poslaničkih grupa u Skupštini Kosova, „o ustavnom referendumu Srbije na teritoriji Kosova“.

Kako javljaju prištinski mediji, rezolucija koja će sjutra biti usvojena na sjednici kosovskog parlamenta biće podrška zajedničkom saopštenju koje su najviši zvaničnici Kosova uputili danas poslije sastanka sa predstavnicima zemalja kvinte i EU u vezi sa referendumom o ustavnim promjenama Srbije na Kosovu, u kojem se kaže da „otvaranje srpskih biračkih mjesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse“.

Takav stav najviših zvaničnika Kosova su danas pojedinačno podržali i lideri albanskih političkih stranaka u Skupštini Kosova.

Ranije danas su ambasade zemalja velike petorke na Kosovu pozvale Vladu Kosova da “na svojoj teritoriji dozvoli održavanje referenduma o promjeni Ustava koji organizuje Srbija”.

– Pozivamo Vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ustaljenom praksom – navodi se u saopštenju ambasada Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije i SAD.

Taj stav je podržalo i američko Ministarstvo spoljnih poslova.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

PzP traži da poslanici obezbijede pripravnicima naknadu od 450...

U Zakonu o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem članom 10 je regulisana mjesečna novčana nadoknada...

Eksplozija u Tološima, pronađeno beživotno tijelo

Prema informacijama našeg portala na ovom mjestu eksplodirao je automobil i u vozilu...

Na ulazu u Srbiju: CG državljanin uhvaćen sa 13,5...

Kako navode srpski mediji, sve se dogodilo na graničnom prelazu Gostun (Dobrakovo), i to na ulazu u...

U KCCG 47 pacijenata životno ugroženo

Kako je saopšteno iz KCCG njih 47 je životno ugroženo.

Nadal: Umoran sam od priče o Novaku, volio bih...

Nadal je prethodnih dana bio jedan od ljudi koji su insistirali na tome kako je Đoković trebalo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare