Izvor:Beta

Putin pozvao Lukašenka da razgovara sa opozicijom

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je danas neobičan apel svom štićeniku, bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku, da se uključi u dijalog sa opozicijom, koji režim u Minsku guši.

“Postoje problemi i mi smo toga u potpunosti svjesni. Pozivamo na dijalog između vlasti i opozicije u Bjelorusiji”, rekao je Putin tokom jednog govora u Moskvi.

Bjeloruski režim od avgusta 2020. godine potiskuje proteste opozicije koji su izbili poslije predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko izabran za šesti mandat. U tim protestima je nekoliko ljudi stradalo, dok je nekoliko stotina uhapšeno ili pobjeglo iz zemlje.

SAD i Evropska unija (EU) su uvele sankcije protiv bjeloruskih zvaničnika i Lukašenka, ali vlasti u Minsku računaju na finansijsku i vojno-političku podrške Moskve.

Glavni protivnik Minska, Svetlana Tihanovska, koja živi u egzilu u Litvaniji, pozdravila je danas Putinov poziv na dijalog, navodeći da uslovi za dijalog nijesu ispunjeni.

“Nijesam imala nikakav kontakt sa Kremljom. Ali pozdravljam poziv na dijalog. Međutim, dijalog ne može da počne u zatvoru. Svi politički pritvorenici moraju da budu oslobođeni, a nasilje mora da prestane”, rekla je ona.

Prema bjeloruskoj nevladinoj organizaciji Vjasna, trenutno ima 873 politička zatvorenika u Bjelorusiji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Engleskoj maske i kovid-propusnice više nijesu obavezne

Ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da mjere mogu da se ukinu, zahvaljujući uspješnom procesu vakcinacije i...

Abazović: Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni

“Danas se sjećamo žrtava Holokausta. Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni u savremenom dobu. Radimo zajednički na...

Na Sinjajevini održan protestni marš protiv vojnog poligona

“Na Margiti smo 2020. protestovali 51 dan i odbranili planinu od prvog pokušaja bombardovanja naših pašnjaka. Naši...

Abazović sa Pičom: Snažno u borbi protiv kriminala, suzbijanja...

„Jačanje institucija i vladavine prava su osnov našeg društvenog napretka. Borimo se snažno protiv svih vidova kriminala, a...

Moskva: Raketna kriza između Rusije i SAD-a sve izvjesnija

Primjedba zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova Vladimira Ermakova uslijedila je dan nakon što su Sjedinjene Američke Države i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare