Izvor:Beta

Robert Fico i njegova proruska partija pobijedili na izborima u Slovačkoj

Bivši populistički premijer Robert Fico i njegova ljevičarska partija pobijedila je na parlamentarnim izborima u Slovačkoj, vodeći kampanju na proruskoj i antiameričkoj poruci.

Prema konačnim rezultatima izbora, njegova partija Smer vodi sa 22,9 odsto dobijenih glasova, saopštio je Slovački zavod za statistiku.

Fico je obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini ukoliko uspije da se vrati na vlast.

Pošto nijedna stranka nije osvojila većinu mjesta u parlamentu, moraće da se formira koaliciona vlada.

Predsjednik tradicionalno traži od pobjednika izbora da pokuša da formira vladu, tako da će Fico vjerovatno ponovo postati premijer. On je ranije već bio premijer 2006-2010. godine i ponovo 2012-2018. godine.

Bio je primoran da podnese ostavku zbog velikih antivladinih uličnih protesta poslije ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice 2018. godine.

Liberalna, prozapadna Progresivna slovačka partija bila je druga sa 18 odsto glasova.

Njen lider Mihal Simecka, koji je zamjenik predsjednika Evropskog parlamenta, je naveo da njegova partija poštuje rezultate izbora, ali dodajući da su oni „loša vijest za Slovačku“.

Rekao je i da bi u slučaju da Fico ne uspije da formira vladu, on probao da je formira.

Drugi potencijalni koalicioni partner, ultranacionalistička i krajnje proruska Slovačka nacionalna partija je osvojila 5,6 odsto glasova.

Fico se protivi sankcijama EU Rusiji, otvoreno pita da li Ukrajina može da istjera ruske trupe iz zemlje i želi da blokira ulazak Ukrajine u NATO.

On predlaže da EU i SAD umjesto slanja oružja Kijevu iskoriste svoj uticaj da primoraju Rusiju i Ukrajinu da sklope kompromisni mirovni sporazum.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare