Rusija napustila zasijedanje GS PS CES u Beogradu zbog ponašanja Ukrajine

Rusija je danas napustila zasedanje Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) u Beogradu, navodeći kao razlog 'ispade ukrajinske delegacije'.

Šefica ruske parlamentarne delegacije Olga Timofejeva rekla je da je Rusija odlučila da prekine sa uplatom članarine za PS CES “zbog ispada Kijeva” na zasijedanju u Beogradu, prenosi ruski državni medij RT Balkan.

Prema navodima tog portala, ruska delegacija je napustila zasijedanje nakon što je ukrajinska delegacija, pred početak sjednice, ispred svog stola istakla zastavu Ukrajine ispisanu parolama, a kasnije zatražila da mandati ruskih predstavnika ne budu produženi.

Timofejeva je kazala da je GS PS CES “uslovno govoreći potpisala sebi smrtnu presudu”, imajući u vidu da je Rusija stvarala tu organizaciju prije 30 godina.

“To se danas pretvara u cirkus i lakrdiju, da neko ima pravo da kaže da mu se ovaj ili onaj poslanik ne sviđa. Mi smo parlamentarci i senatori Rusije i branimo poziciju svoje zemlje. Donosimo odluku o obustavi uplate članarine za organizaciju zato što je danas bez konstruktivnog odnosa, bez zdravog razuma, rad ovdje apsolutno besmislen i beskoristan”, navela je Timofejeva po napuštanju zasijedanja.

Član ruske delegacije Konstantin Zatulin rekao je da su predstavnici Ukrajine današnje zasijedanje “pretvorili u lakrdiju”, i dodao da se “dogodila politička akcija koju je podržao dio delegacija iz zemalja NATO-a”.

“Veoma žalimo što se to dogodilo na teritoriji Srbije koja nije upitna po tom pitanju. Srbija nas je podržala, ali nažalost, iako je predsijedavajuća, nije uspjela da odloži to pitanje ili da na njega utiče”, kazao je Zatulin.

Zasijedanje Generalne skupštine PS CES prethodno je otvorio predsjednik skupštine Srbije Vladimir Orlić, a govorio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Uz Srbiju, Rusiju i Ukrajinu, na zasijedanju su učestvovali i Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Grčka, Turska, Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je 25. juna 1992. godine kada su šefovi 11 država u Istanbulu potpisali Deklaraciju i Bosforski dogovor. Organizaciji su se kasnije pridružile Srbija i Sjeverna Makedonija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bojović: Ginisova knjiga rekorda frapirana crnogorskom parlamentarnom većinom

"Premijer od tri procenta upravlja Vladom koju čine stranke od šest odsto. Vladu čuvaju izborni dobitnici koji...

Crveni krst: Svijet nije spreman za sljedeću pandemiju

IFRC u ovogodišnjem izvještaju, za razliku od prethodnih, nije istraživao brojne prirodne katastrofe koje su izazvale ogromno...

Bilčik: EU u javnom životu Srbije često nije tretirana...

„Bilo bi od velike pomoći kada bi EU u javnom životu Srbije bila tretirana fer od političara...

Makron ne isključuje slanje borbenih aviona Kijevu, ali pod...

Francuska je dosad slala Kijevu protivvazdušne sisteme, raketne bacače, topove i ostalu vojnu opremu, i obećala je...

Plenković o Milanovićevoj izjavi: Kosovo nije anektirano

„Niko nije anektirao Kosovo jer bi ga onda pripojio nekoj drugoj državi. Ne znam za pojam ekstrakcije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare