Rusija obustavila isporuku gasa Finskoj

Ruski Gasprom je zaustavio izvoz gasa u susjednu Finsku, zbog spora oko valute u kojoj se gas plaća.

Rusija zahtijeva od evropskih zemalja da plate isporuku ruskog gasa u rubljama zbog sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu, ali Finska to odbija.

Odluka Gasproma dolazi u trenutku kada se Finska prijavljuje za pridruživanje NATO-u, što je podstaknuto ruskom invazijom na Ukrajinu.

Finski državni Gasum je saopštio da će “tokom predstojeće ljetnje sezone, snabdijevati prirodnim gasom svoje kupce iz drugih izvora kroz gasovod Baltikkonektor”. Taj gasovod povezuje Finsku sa gasnom mrežom Estonije.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5 odsto njene godišnje potrošnje energije.

Ugovori Gasproma sa evropskim zemljama definsali su plaćanje u eurima ili dolarima, ali je Rusija zbog zapadnih sankcija uvela plaćanje u rubljama. Moskva je već prekinula dotok gasa Bugarskoj i Poljskoj, nakon što su odbile da plaćaju u ruskoj valuti.

Gasum, finska vlada i pojedinačne kompanije koje koriste gas u Finskoj rekli su da su spremni za zatvaranje ruskih tokova i da će zemlja moći da se snađe i bez ruskog gasa.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Intezivirati saradnju Crne Gore i Srbije u oblasti zaštite...

“Dvije ministarke su dogovorile potpisivanje Memoranduma o saradnji, kojim će se bliže definisati zajedničke aktivnosti u oblasti...

DEJAN RADONJIĆ je novi trener Panatinaikosa

On je u srijedu doputovao u Atinu u društvu agenta Miodraga Ražnatovića i tamo je postigao...

Đukanović: Jasna poruka o značaju Zapadnog Balkana za EU,...

“Sastanak Sjevernoatlantskog savjeta sa partnerima o zajedničkim naporima za odgovore na nove izazove. I u ovom formatu...

Crnogorka je ta: Biković donio odluku i svi čestitaju

Kako je poznato Miloš Biković oduvijek je svoje izabranice čuvao od javnosti, a sada je prvi put...

Šehović: Abazovićevoj Vladi treba hitno uskratiti podršku

“Abazovićevoj Vladi treba hitno uskratiti podršku. Očigledno je da se manjinskom vladom upravlja sa strane”, poručio je Šehović.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare