Izvor:RSE

Ruski diplomata pri UN-u podnio ostavku: Nikada se nisam toliko stidio svoje zemlje

Boris Bondarev, ruski diplomata u Kancelariji Ujedinjenih nacija u Ženevi podnio je ostavku prije nego što je poslao pismo stranim kolegama u kojem govori protiv ''agresivnog rata koji je pokrenuo'' predsjednik Rusije Vladimir Putin u Ukrajini.

Bondarev, 41, potvrdio je ostavku u pismu dostavljenom u ponedjeljak ujutro ruskoj diplomatskoj misiji.

“Za dvadeset godina moje diplomatske karijere vidio sam različite zaokrete naše vanjske politike, ali nikada se nisam toliko stidio svoje zemlje kao 24. februara ove godine”, napisao je, aludirajući na datum početka ruske invazije.

Bondarev, diplomatski savjetnik bio je fokusiran na ulogu Rusije na Konferenciji o razoružanju u Ženevi, a prije toga je radio u Kambodži i Mongoliji.

Ostavka predstavlja rijetko javno priznanje nezadovoljstva zbog ruske invazije na Ukrajinu među ruskim diplomatskim korom, u vrijeme kada Putinova vlada nastoji suzbiti neslaganja oko invazije.

“Nepodnošljivo je ono što moja vlada sada radi”, rekao je Bondarev za AP. “Kao državni službenik, moram snositi dio odgovornosti za to, a ne želim to da radim.”

Bondarev je rekao da još nije dobio nikakvu reakciju od ruskih zvaničnika, ali je dodao: “Da li sam zabrinut zbog moguće reakcije Moskve? Moram biti zabrinut zbog toga.”

Upitan da li se neke kolege osjećaju isto, kaže da “nisu sve ruske diplomate ratnohuškačke. Oni su razumni, ali moraju držati jezik za zubima.”

Navodi da bi njegov slučaj mogao postati primjer.

“Ako se moj slučaj procesuira, onda ako drugi ljudi budu htjeli da prate moj primjer, neće”, naveo je on.

U svojoj izjavi na engleskom jeziku koju je poslao emailom na oko 40 adresa diplomata i drugih, Bondarev je rekao da oni koji su osmislili rat “žele samo jedno – da zauvijek ostanu na vlasti, žive u pompeznim neukusnim palatama, plove na jahtama uporedivim po tonaži i cijeni sa čitavom ruskom mornaricom, uživajući neograničenu moć i potpunu nekažnjivost.”

Govorio je protiv rastućih „laži i neprofesionalizma“ u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, a posebno je ciljao na ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, za kojeg je rekao da je za „18 godina prošao put od profesionalnog i obrazovanog intelektualca… do osobe koja stalno emituje oprečne izjave i prijeti svijetu (odnosno i Rusiji) nuklearnim oružjem!”

“Danas se Ministarstvo vanjskih poslova ne bavi diplomatijom. Sve je u ratnom huškanju, lažima i mržnji.”

Bondarev je za AP rekao da ne planira da napusti Ženevu.

Hiller Nouer, izvršni direktor UN Watch-a rekao je samo: “Boris Bondarev je heroj.”

“Bondarev bi trebalo da bude pozvan da govori u Davosu ove sedmice” dodao je, „a SAD, Ujedinjeno kraljevstvo i EU bi trebalo da predvode slobodni svijet u stvaranju programa za podsticanje više ruskih diplomata da slijede i prebjegnu, pružanjem zaštite, finansijske sigurnosti i preseljenja za diplomate i njihove porodice.”

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

CDT: Monstat da javnosti predstavi metodologiju na osnovu koje...

Oni su pozvali Monstat da učini dostupnim javnosti ovaj važan dokument i da...

Vlahović: Povratak u devedesete kompletiran, slušamo istu naci-šovinističku propagandu

Kazao je da su stasale generacije kojima niko nije - smio ili umio...

Kurti optužio Vučića: U Briselu rekao da će Milan...

“Vučić je htio da 24. septembra pravoslavni manastir Banjska pretvori u ‘Kulu Jašarija’...

Rajnke: Potvrđena posvećenost Herceg Novog očuvanju kulturnog nasljeđa

Ovaj projekat je realizovao JU “Muzej Mirko Komenović i Galerija Josip Bepo Benković”...

Iz mog ugla, Đorđe Miljenović

Kao srednjoškolac, započeo je svoju karijeru u kompaniji Voli kao magacioner, a danas...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare