SAD uvele sankcije vojnim zvaničnicima Mjanmara

Američki Sekretarijat za finansije uveo je sankcije protiv još dvojice vojnih zvaničnika Mjanmara kao odgovor na ubistvo mirnih demonstranata u toj zemlji, prenosi Glas Amerike.

U saopštenju Sekretarijata za finansije poziva se vojska Mjanmara da ponovo postavi demokratski izabranu vladu u zemlji ili se suoči sa daljim akcijama.

“Sjedinjene Države će nastaviti da sarađuju sa partnerima iz cijelog regiona i svijeta kako bi vršili pritisak na burmansku vojsku i policiju da zaustave svako nasilje nad mirnim demonstrantima, podržavajući obnavljanje demokratije i vladavine zakona u Burmi, pozivajući na hitno puštanje političkih zatvorenika, uključujući državnu savjetnicu Aung San Su Ći i predsjednika Vin Minta, i promovisanje odgovornosti odgovornih za pokušaj preokretanja napretka Burme ka demokratiji”, navodi se u izjavi.

Ministarstvo finansija nedavno je uvelo je sankcije protiv deset bivših vojnih zvaničnika. Šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borel takođe je osudio puč i “neprihvatljivo nasilje nad mirnim demonstrantima” u izjavi od ponedeljka.

Rekao je da su se ministri EU saglasili sa nizom ciljanih mjera, uključujući primjenu sankcija protiv vojnih ličnosti odgovornih za puč i njihovih ekonomskih interesa. Borel je takođe rekao da će EU uskratiti svu direktnu finansijsku podršku programima vladinih reformi u Mjanmaru. Ipak, rekao je da mjere neće uticati na narod Mjanmara i da će EU “nastaviti da podržava civilno društvo i pruža osnovne usluge”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Zeković: Da im je stalo do zdravlja građana, Vlada...

On je naveo da ministarka zdravlja svakog dana, bar jednim postupkom, doprinosi urušavanju sistema zdravstvene zaštite, afirmisanju...

STANDARD OBAVIJESTIO INSTITUCIJE: Na biračkom spisku u NIKŠIĆU upisana...

Portal Standard neće objaviti sporna imena, koja se nalaze...

Od ponoći skuplje sve vrste goriva

Litar BMB 98 poskupće tri centa i koštaće 1,30 eura, dok će litar  BMB 95 koštati 1,27...

Krivokapić – Mitrović: Prostorno-urbanistički planovi se ubuduće neće raditi...

Takođe, istaknuta je potreba za koordinisanim radom ministarstava u sastavu Vlade Crne Gore, kako bi se sve...

Ukinuta privremena mjera za Vektru Jakić

Zahtjev za ukidanje privremene mjere, koju je ovaj sud odredio u septembru 2019. godine, podnio je prije...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare