Izvor:N1

Server: Dodika treba zaustaviti, EU i SAD treba da budu zabrinute

Milorada Dodika treba zaustaviti, vrijeme je za reakciju, a evropske prijestonice i Vašington treba da budu zabrinute, poručuje Danijel Server, profesor Džon Hopkins Univerziteta.

On je, komentarišući trenutnu situaciju u BiH za N1 Sarajevo rekao da je ona ozbiljna i da bi to trebalo učiniti nešto kako bi se spriječilo klizanje ka sukobu.

On navodi da u BiH postoji samo jedno tijelo ovlašćeno da daje konačna tumačenja Dejtonskog sporazuma, „a to je visoki predstavnik, a ne predsjednik Dodik“.

„Čini mi se da je ono što radi to da pokušava da pronađe granice onoga gdje se kod Evropljana i Amerikanaca može izvući. Krajnje je vrijeme da Evropljani i Amerikanci jasno stave do znanja da je on već prešao granice“, navodi.

Na konstataciju N1 Sarajevo da Dodik govori o povratku Vojske Republike Srpske, obavještajne službe Republike Srpske i da je nedavno čak zaprijetio da SIPA-i neće biti dozvoljen prelazak entitetskih linija, a na pitanje, može li politički sukob prerasti u neki drugi, kaže da da nije na njemu da to kaže.

„Ali čini mi se da će vjerovatno doći do vojnog sukoba ako se ovo nastavi. Mislim da bi to možda bio drugačiji vojni sukob od onog prethodnog, jer mislim da je danas bolje shvaćeno šta je vojno potrebno, nego što je to bilo u prošlosti. Ali, izgledi su da će, ako se nastavi sa stvarima koje on govori, u Bosni biti snaga spremnih za izazov“, navodi Server.

Na pitanje koliko su za ovakvo stanje krive druge političke snage u Bosni i Hercegovini, poput SDA, koja je najveća bošnjačka stranka i HDZ, koja je najveća hrvatska stranka, jer Dodik i Izetbegović trguju retorikom nekoliko sedmica, a Čović „ponekad u osnovi igra kartu Dodika i ćuti“, Server kaže da bi optužio nacionalističke stranke uopšte za trenutnu nefunkcionalnu situaciju u BiH. „Ali, u isto vrijeme, moram da priznam da su oni na vlasti, jer su ih građani tamo postavili.

A ako Bosanci žele nešto drugačije od onoga što imaju, moraju glasati za druge ljude“, dodao je.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Optužnica pa potjera za roditeljima tinejdžera optuženog za ubistva...

Džejms i Dženifer Krambli su oboje optuženi po četiri tačke, tri dana nakon...

Belgija: Dva nilska konja zaražena koronavirusom

Belgijska nacionalna veterinarska laboratorija potvrdila je da su u zoološkom vrtu u Antverpenu...

Katolički biskupi i sveštenici neće tražiti kovid potvrde kao...

Kako navode, Katolička crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da...

Kluni odbio 35 miliona, supruga ga podržala

Oskarom nagrađeni glumac i producent ispričao je anegdotu nakon što ga je novinar tokom intervjua za Gardijan...

Đoković: Australian open je brzo, sve ćete znati

Organizatori prvog Gren slem turnira najavili su nedavno da će samo potpuno vakicnisani...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare