Smrtne kazne: Kina i Bliski istok predvode listu najvećih egzekutora

Amnesty International smatra da se u Kini svake godine izvrše hiljade smrtnih kazni. Dok je u 2020. godini zabilježen pad broja izvršenih smrtnih kazni u svijetu, u nekim zemljama te su brojke na zabrinjavajućem nivou.

U godišnjem izvještaju o smrtnim kaznama, Amnesty International konstatovao je da su izazovi koje je donijela pandemija korona virusa pridonijeli padu broja egzekucija u periodu od januara do decembra 2020. No, vršilo ih je 18 zemalja.

“Dok se svijet fokusirao na prolazak načina zaštite života zbog COVID-19, nekoliko država pokazalo je uznemirujuću odlučnost da nastave sa smrtnim kaznama bez obzira na sve”, rekla je u izjavi Agnes Callamard, generalni sekretar Amnestyja.

Ističe da je smrtna kazna odvratna kazna, a provođenje egzekucija usred pandemije dodatno naglašava njenu okrutnost.

“Mnogi osuđenici nisu imali pristup pravnom zastupanju pod tim uslovima, što se smatra naročito grubim napadom na ljudska prava”, dodaje Callamard.

U Iranu više od 246 pogubljenja

Podaci o smrtnim kaznama su u nekoliko zemalja povjerljivi, kao što je slučaj sa Kinom ili Vijetnamom, dok su informacije iz zemalje poput Laosa i Sjeverne Koreje malo ili nikako dostupne zbog restriktivne prakse tih država.

Prema podacima Amnestyja, u 2020. godini su prema potvrđenim informacijama, pogubljene najmanje 483 osobe, ne računajući Kinu, Sjevernu Koreju, Siriju i Vijetnam. Ta brojka najniža je u gotovo 10 godina, a prošle godine iznosila je 657.

Vjeruje se da je Kina “najveći egzekutor u svijetu”, a u izvještaju je navedeno da ta zemlja svake godine pogubi hiljade ljudi. No, kineske vlasti brojke smatraju državnom tajnom, pa je teško procijeniti koliko je bio kazni.

Nakon Kine, slijede bliskoistočne države Iran, Egipat, Irak i Saudijska Arabija, u kojima je izvršeno 88 odsto od svih smrtnih potvrđenih kazni u svijetu u 2020.

Trampove egzekucije

Iran je drugi egzekutor sa više od 246 smrtnih kazni u 2020., dok ih je u Egiptu izvršeno 107, tri puta više u odnosu na godinu prije.

Irak je pogubio više od 45, a Saudijska Arabija 27 ljudi.

SAD je jedina zemlja sa američkog kontinenta u kojoj se izvršavaju smrtne kazne, a u julu 2020., zabilježene su prve nakon 17 godina. Administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa pogubila je 10 ljudi u manje od šest mjeseci, a u cijeloj godini, bilo ih je 17.

Smrtne kazne izvršene su još u Somaliji, Jemenu, Indiji, Omanu, Bocvani, Južnom Sudanu, Bangladešu, Kataru, Sjevernoj Koreji, Siriji, Vijetnamu, kao i na Tajvanu.

Amnesty tvrdi da, prema dostupnim podacima, na izvršenje smrtne kazne u svijetu čeka najmanje 28.567 ljudi.

Prema načinu izvršenja kazne, najrašireniji su strijeljanje i vješanje, a primjenjuju se još smrtonosna injekcija, električna stolica i odrubljivanje glave, koje koristi Saudijska Arabija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U četvrtak uništavao cigarete a sinoć uhapšen; Sumnja se...

Sumnja se da je Milošević bio u organizovanom lancu koji je krao i...

Hitno popraviti položaj policajaca ili slijede protesti

Predsjednik sindikata Igor Rmandić kazao je da Nezavisni sindikat policije i policijski službenici...

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu...

Gubitkom Montenegro erlajnsa sezona traje upola kraće

Veliki gubitak Očigledno je, po riječima predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja...

Meloni: Cijena energije prioritet, braniću nacionalni interes

Đorđa Meloni se obratila javnosti na poljoprivrednom sajmu u Milanu, prvi put poslije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare