Izvor:Beta

Srbija: Usvojene izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Skupština Srbije usvojila je večeras Prijedlog izmjene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim se, kako je ranije obrazloženo, otklanjaju nedostaci niza rješenja iz važećeg zakona zbog kojih su građani rijetko koristili te institute u praksi.

Od 180 prisutnih poslanika, 178 je glasalo za izmjenu zakona, a isto toliko bilo je saglasno da ta izmjena „zbog naročito opravdanih razloga“ stupi na snagu dan od objavljivanja u Službenom glasniku.

Vlada Srbije ranije je navela da će predložena rješenja omogućiti građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

„Usljed činjenice da je trenutno važeći zakon donijet još 1994. godine, novi prijedlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, prije svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspjeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom“, saopšteno je iz Vlade.

Navedeno je i da se rješenja predviđena Prijedlogom zakona zasnivaju na preporukama Savjeta Evrope iz „Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma“ iz oktobra 2020. godine.

Predsjednik skupštine Srbije Ivica Dačić više puta je potvrdio da će parlament do kraja mjeseca usvojiti izmjene zakona o referendumu, kako bi se 16. januara naredne godine sproveo referendum o promjeni Ustava u dijelu o pravosuđu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare