Šta su Strajkeri i zašto ih SAD šalju u Ukrajinu?

Strajker ima jasne prednosti, ali i očigledne slabosti. Na ukrajinskim komandantima je da ih rasporede na mjesta koja odgovaraju njihovim jedinstvenim kvalitetima.

Sjedinjene Države planiraju da pošalju oko 100 oklopnih vozila Strajker u Ukrajinu kao dio novog paketa vojne pomoći vrijednog oko 2,5 milijardi dolara, dodajući još jedan moćniji sistem naoružanja koji je ranije bio zadržan.

Prema američkoj vojsci, postoji 18 različitih varijanti Strajkera. Neki su napravljeni prvenstveno za prevoz vojnika u i van bitke, dok su drugi dizajnirani da nose oružje poput minobacača od 120 mm za pružanje vatrene podrške.

Oni mogu nositi oružje srednjeg i velikog kalibra za direktnu vatru na neprijateljske trupe sa topovima od 30 mm ili čak većim topovima od 105 mm, ali većina je naoružana samo jednim teškim mitraljezom na daljinsko upravljanje.
U saopštenju Pentagona se navodi da će Ukrajina zajedno sa Strajkersima dobiti i 20 minskih valjaka dizajniranih da budu dovoljno teški da detoniraju nagazne mine. Guraju se ispred oklopnih vozila u nadi da će sigurno proći kroz minska polja, piše AJB.

Kako je rat između Ukrajine i Rusije evoluirao u statičniju bitku između ukopanih vojnika zaštićenih pojasevima protivtenkovskih mina, kombinacija Strajkera ​​sa minskim valjcima i dodatnom opremom za uništavanje prepreka ukazuje na to da Sjedinjene Države pružaju Ukrajini specifične mogućnosti koji omogućavaju kijevskim oružanim snagama da prodru u rusku odbranu.

Strajkeri su u početku imali ravno dno, ali se u misijama u Iraku to pokazalo kao slaba tačka, pa je vojska postepeno zamijenila ta vozila novijim Strajkerima opremljenim dnom u obliku slova V sličnim onima koji se koriste na otpornim na mine i zaštićenim od zasjede vozila (MRAP).

Iako Strajkeri nisu tako moćni ili zaštićeni kao tenkovi, oklopno borbeno vozilo sa osam točkova može da radi u snijegu, blatu i pijesku, iako je mobilnost van puta donekle ograničena nedostatkom gusjenica.

Strajker ima jasne prednosti, ali i očigledne slabosti. Na ukrajinskim komandantima je da odluče da li će brigadu rasporediti na lokacijama koje odgovaraju njenim jedinstvenim kvalitetima.

Treba izbjegavati slanje brigade u direktnu borbu sa ruskim mehanizovanim ili tenkovskim brigadama, posebno na otvorenom terenu gdje tenkovi i borbena vozila mogu da podnesu svoju superiornu vatrenu moć dugog dometa.

Strajker, uprkos impresivnoj veličini, u osnovi je oklopni transporter za do devet pješaka. Borbeni taksi, optimizovan za gradske operacije od strane američke vojske i proizvođača General Dinamics.

Vremenom je postajao sve veći i teži, ali njegova dodatna težina je uglavnom bila posljedica odbrambenih promjena kao što su morfovi i dodatni oklop. Vozilo je teško, ali nema vatrenu moć.

Strajker brigade su zapravo samo pješadijske brigade sa velikim, sofisticiranim oklopnim transporterima.

Veliko iskustvo u Iraku je istaklo jedinstvenu snagu Strikera u prepunim gradovima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare