Izvor:RSE

Stefanović: Povišena borbena gotovost jedinica u Raški i Novom Pazaru, neće se dogoditi pogrom srpskog naroda

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država, kako je rekao, želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda.

Raška i Novi Pazar su mjesta na jugu Srbije, nadomak granice sa Kosovom. Dva prelaza na sjeveru Kosova (Jarinje i Brnjak), ali i putevi koji vode do njih, već četiri dana blokiraju kosovski Srbi zbog odluke kosovskih vlasti da uvede probne tablice za srpske registarske oznake ali i da se počne sa konfiskacijom tablica sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbije.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je pripadnike Vojske Srbije u garnizonima u Novom Pazaru i Raški, gdje je sa načelnikom generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao prezentaciji spremnosti pripadnika vojske.

“Naša vojska ne provocira, ali je spremna da zaštiti narod ukoliko se dogodi bilo šta što ugrožava njegov život. Važno mi je da vidim da su ovi ljudi raspoloženi i spremni. Oprema i tehnika koju smo nabavljali je u pravim rukama profesionalaca”, rekao je Stefanović, prenio je RTS.

On je, kako se navodi, komentarisao i poziva međunarodne javnosti da se obje strane uzdrže od provokacija.

“Šta je to uradio Beograd? Svaka provokacija bila je od strane Prištine. I ono što ste mogli da vidite i na Jarinju i Brnjaku. Nažalost i najnoviji događaj, prebijanje Srba. Sve ono što se dešava ukazuje koliko je predsjednik bio u pravu kada je govorio da će se to dešavati. Da je to dio organizovane kampanje”, ukazao je ministar.

Navodni incident dogodio se 23. septembra, prema saopštenju Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije. Kosovske vlasti se povodom tog događaja nisu javno izjašnjavale.

Stefanović je naveo i da očekuje reakciju EU i Kfora, ali da je trenutno, kako je naveo, najvažnije zaštititi živote Srba.

“Drago mi je da predsjednik vodi jednu aktivnu kampanju u kojoj ne dozvoljavamo da nas iko gazi i ponižava. Drago mi je što Srbija danas ima mnogo više snage nego prethodnih decenija i mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao nikoga ne provocirajući, ali, po nalogu predsjednika, biti spremni da zaštitimo svoj narod”, zaključio je Stefanović.

Policija Kosova je u četvrtak 23. septembra saopštila da su lokalni mještani u blizini graničnih prelaza Jarinje i Brnjak pojačali barikade šljunkom.

Do sada su barikade bile samo veliki teretni kamioni koji su parkirani na sred ulica, blokirajući prolaz za saobraćaj.

Portparol Policije Kosova Baki (Kelani) Keljani navodi da, osim što su barikade pojačane nasipom od šljunka, situacija je mirna i nisu zabilježeni incidenti.

„Situacija je nepromijenjena. Postoje barikade sa obje strane. Sada je tu i dio sa šljunkom koji je postavljen kao barikada. Situacija je generalno mirna”, rekao je Keljani za Radio Slobodna Evropa.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bokan: Ovo je prva nagrada koju osvajam u Crnoj...

Prvi put su se za trofej u nacionalnom Kupu borila dva kluba iz Herceg Novog, a kao...

DPS: Izborni proces protiče uz opstrukcije i pokušaje zastrašivanja

“Dok aktivisti kandidata Jakova Milatovića u Baru prijete “ćeranjem”, u Nikšiću se upada u štabove našeg predsjedničkog...

OEBS: Procjenu izbornog dana strani posmatrači će iznijeti sjutra

“Zadovoljan sam što smo ovde i u drugom rugu predsjedničkih izbora. Radićemo isto što i u prvom....

DPS Nikšić: Izborni dan u Nikšiću protiče sa dozom...

“U dopisu DPS Nikšić stoji da izborni dan u ovom gradu protiče sa dozom povećanih tenzija, kako...

MUP: Video nadzor graničnih prelaza nije bio dostupan zbog...

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije imaju dva nezavisna sistema video nadzora. Jedan sistem je interni -...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare