U Češkoj ponestaje kapaciteta na intenzivnoj njezi

Odjeljenja za intenzivnu njegu u Češkoj dostigla su maksimum kapaciteta, a broj zaraženih i dalje raste veoma brzo, objavilo je češko Ministarstvo zdravstva.

Češka je na svjetskom vrhu kada je riječ o novozaraženima na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a na drugom je mjestu, nakon Slovačke, po stopi umrlih, po podacima AFP-a.

Vlada, koja je uspjela da obuzda širenje virusa u prvom talasu na proljeće 2020. godine, bori se od tada sa novim talasom epidemije korona virusa, prenosi N1.

“Na pragu smo da nam ponestane kapaciteta na intenzivnoj njezi”, rekao je novinarima zamjenik ministra zdravstva Vladimir Černi, izrazivši žaljenje zbog nedovoljno kvalifikovanih zdravstvenih radnika.

Zemlja je prijavila više od 1,16 miliona zaraženih i više od 19.500 umrlih od početka pandemije. Prema mišljenju zamjenika ministra, vlada bi trebalo da zatraži od Njemačke da primi češke pacijente, u prvom redu iz teško pogođenih regija na zapadu zemlje.

Prije dvije nedjelje ministar zdravstva Jan Blatni bio je kritikovan, jer je odbio njemačku ponudu da rastereti prepunu bolnicu u Čebu, na krajnjem zapadu zemlje. Vlada je naredila građanima da nose maske FFP2 ili bolje, ili dvije obične maske jednu preko druge, u javnim prostorima, uključujući prodavnice i autobuske stanice, od idućeg četvrtka.

Od početka mjeseca u izolaciju su stavljena tri jako pogođena okruga. Restorani, bioskopi, pozorišta i većina prodavnica zatvoreni su, kao i škole, osim vrtića i prva dva razreda osnovne škole.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukanović: Svjedočimo porastu govora mržnje, nacionalne, etničke netrpeljivosti, usvajanju...

"Nažalost, 2021. godine svjedočimo porastu govora mržnje, nacionalne, etničke netrpeljivosti, uvredljivog ophođenja i ponižavanja žena, usvajanju diskriminatornih...

Milošević: Niko neće uticati na izborni proces u Nikšiću

Govoreći o Operativnom timu za kontrolu izbornog procesa u Nikšiću na čijem je čelu, Milošević je rekao...

Ivanović: Sjednice DIK-a biće otvorene za javnost

“Potrebu donošenja internih pravila prepoznao sam još u martu prošle godine, kada sam i izabran za predsjednika...

Potraga za Šusterom

Kako se sumnja, Šuster je ispalio više hitaca, od kojih su tri pogodila Muratovića. Povrijeđeni je operisan,...

Srediti birački spisak, ukinuti BB adrese

To, kako ističe za Dan, podrazumijeva izmjene i dopune seta izbornih zakona koji tretiraju izbor odbornika i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare