U Francuskoj kampanja pred parlamentarne izbore bez elana

Kampanja za parlamentarne izbore u Francuskoj ulazi u završnicu pred prvi krug glasanja kroz nedjelju dana, 12. juna, ali je bez elana i pod prijetnjom velike uzdržanosti glasača.

Predsjednik Emanuel Makron koji je osvojio drugi mandat krajem aprila, optužen je za inertnost, ali se obavezao na dva putovanja tokom nedjelje. Predviđeno je da će dati intervju regionalnim medijima kako bi pozvao Francuze da izaberu „stabilnu i ozbiljnu većinu“ u Parlamentu.

Makron je ranije rekao da će odmah poslije oba kruga parlamentarnih izbora, 12. i 19. juna, okupiti političke, ekonomske i društvene snage, ali i građane izabrane žrijebom, da pokrenu reforme za poboljšanje kupovne moći, ekologije, penzija i institucija.

Makronova koalicija centra se smatra favoritom po anketama i nada se da će zadržati apsolutnu većinu u Parlamentu.

Međutim, Makron i njegovi centristički saveznici su pod pritiskom saveza ljevičarskih stranaka koji predvodi lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon.

Melanšon (70) koji je osvojio treće mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora, želi da predstavi parlamentarne izbore kao treći krug predsjedničkih.

Njegova koalicija nazvana “Nova narodna ekološka i socijalna unija” okuplja socijaliste, komuniste, ekologe i Melanšonovu stranku Nepokorena Francuska.

Prema najnovijoj anketi, Makronova koalicija Zajedno mogla bi da osvoji između 275 i 310 mjesta u Parlamentu, ali nije izvjesno da će dobiti apsolutnu većinu od 289.

Nupes bi osvojio između 170 i 205 mjesta, ispred desničarke stranke Republikanci i ekstremno desničarke stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Francuzi će glasati o kandidatima za 577 poslanika, dok su već na izbore izašli građani u francuskim prekomorskim teritorijama i Francuzi koji žive u inostranstvu. Rezultati tog dijela glasanja se očekuju večeras ili u ponedjeljak.

Prema istraživanju objavljenom u petak, samo 38 odsto Francuza je reklo da redovno prati izbornu kampanju, tako da se očekuje uzdržanost glasača.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare