Izvor:RSE

U Oslu počeli razgovori talibana i zapadnih zemalja

Delegacija talibana koju predvodi ministar spoljnih poslova Avganistana Amir Kan Mutaki započela je u nedjelju, 23. januara, u Oslu trodnevne pregovore sa zvaničnicima vlada iz zapadne Evrope i SAD, kao i sa civilnim sektorom Avganistana zbog pogoršanja humanitarne situacije u toj zemlji.

Prvog dana talibani će se iza zatvorenih vrata sastati sa predstavnicama pokreta za ženska prava i aktivistima za ljudska prava iz Avganistana i avganistanske dijaspore.

Prije sastanaka talibani su naveli da se nadaju dobrom putovanju punom uspjeha i zahvalili se Norveškoj izrazivši nadu da će postati “kapija za pozitivne odnose sa Evropom”.

Ovo je prvo službeno putovanje talibana u Evropu otkad su u avgustu prošle godine preuzeli vlast u Avganistanu. Ranije su putovali u Rusiju, Iran, Katar, Pakistan, Kinu i Turkmenistan.

Očekuje se da će Mutaki insistirati na odmrzavanju 10 milijardi dolara koje blokiraju SAD i druge zapadne zemlje jer se Avganistan nalazi u teškoj humanitarnoj situaciji.

Norveško Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će se talibani sastati sa Avganistancima u Norveškoj uključujući novinare i ljude koji se između ostalog bore za ljudska prava i bave humanitarnim, ekonomskim, društvenim i političkim pitanjima.

Ni jedna zemlja još nije priznala vlast talibana u Avganistanua norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Hujtfelt (Anniken Huitfeldt) je naglasila da razgovori ne predstavljaju “legitimizaciju ili priznanje talibana”.

“Međutim, mi moramo da razgovaramo sa vlašću te zemlje. Ne možemo dozvoliti da politička situacija vodi ka humanitarnoj katastrofi”, rekla je Hujtfelt u petak, 21. januara.

Nekoliko desetina demonstranata je protestovalo ispred Ministarstva spoljnih poslova u Norveškoj, uzvikujući “Ne talibanima”, “Talibani teroristi” i “Životi Avganistanaca su važni”, javlja agencija Frans pres (AFP).

Američku delegaciju predvodi specijalni predstavnik za Avganistan Tom Vest.

Norveška, dom Nobelove nagrade, ima senzitivnu diplomatiju i često je posredovala među zavađenim stranama uključujući Mozambik, Venecuelu, Kolumbiju, Filipine, Izrael, Palestinu, Siriju, Mjanmar, Somaliju, Šri Lanku i Južni Sudan.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U SAD-u otkriven veliki narko-tunel iz Meksika

Tajni prolaz od Tihuane do San Dijega sadrži šine, ventilacione sisteme, struju i potporne zidove, tvrde zvaničnici.

(Video)Kad Draginja zaigra šotu

Pored radnih susreta sa iseljenicima bilo je vremena i za veselje i druženje uz muziku, pa je...

KOPOLA SNIMA SVOJ NAJVEĆI FILM IKADA: Želim da “Megalopolis”...

Kultni reditelj Frensis Ford Kopola koji je konačno ove godine dobio svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih sprema...

Vlada u duginim bojama povodom Međunarodnog dana borbe protiv...

“Povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, zgrada Vlade Crne Gore osvijetljena...

DANU: Krajnji je trenutak da narod Crne Gore prepozna...

Stav Predsjedništva DANU prenosimo integralno: Hoćemo li se i dalje praviti da ne vidimo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare