Izvor:Beta

Učenici u Izraelu neće moći da uđu u školu bez negativnog testa na kovid-19

Generalni direktor Ministarstva obrazovanja Izraela Jigal Slovik najavio je da djeci koja ne pokažu negativan test na kovid-19 neće biti dozvoljeno da uđu u škole.

Kako je naveo, obrazovni sistem je spreman za otvaranje posle gotovo čitavog mjeseca obilježavanja vjerskih praznika.

Pojedini vrtići će se otvoriti u srijedu popodne, a čitav obrazovni sistem vraća se redovnoj aktivnosti u četvrtak, prenijeli su izraelski mediji.

Zvaničnik ministarstva obrazovanja je izjavio da vjeruje da će roditelji testirati svoju djecu kod kuće prije nego što ih ponovo pošalju u škole.

„Mislim da nema drugog načina da odgovorimo na pandemiju, već da vjerujemo roditeljima i prebacimo na njih što veću odgovornost za njihovu djecu“, rekao je Slovik, objasnivši da se ministarstvo brine za odgovor na pandemiju i poštovanje karantina.

Na pitanje šta će se desiti ako učenik dođe u školu bez testa, on je odgovorio da takvi učenici neće moći da uđu u školu, te da će roditelji biti informisani i moraće da dođu po svoju djecu.

Slovik je takođe rekao da podržava odluku da nastavnici koji nisu vakcinisani i odbijaju testiranje na kovid-19 ne dobijaju plate. U ovom trenutku oko 300 učitelja i nastavnika odbija obije opcije.

U međuvremenu je Ministarstvo zdravlja Izraela najavilo da će od 3. oktobra važiti nove restrickije, a između ostalog će se od onih koji su se oporavili od kovida-19 tražiti da prime jednu dozu vakcine, ako je od tada prošlo šest mjeseci, kako bi mogli da dobiju takozvanu zelenu propusnicu.

Nova pravila znače da će 1,2 miliona Izraelaca, kod kojih je dijagnostikovan virus od početka pandemije, uz one koji imaju pozitivan serološki test, morati da prime jednu dozu vakcine da bi dobili zelenu propusnicu, navode izraelski mediji.

Nova mjera će stupiti na snagu istog dana kada će biti ukinute zelene propusnice onima koji nisu primuli treću buster dozu vakcine posle šest mjeseci od druge.

U Izraelu je više od tri miliona od 9,3 milion stanovnika dobilo buster dozu.

U četvrtom talsu pandemije u Izraelu je zabilježen rekordan broj zaraženih u jednom danu, gotovo 11.000, ali je broj onih kojima je potrebno bolničko liječenje manji nego u ranijim slučajevima, što se pripisuje velikom broju vakcinisanih.

U subotu je urađeno gotovo 67.000 testova i zabilježeno 2.616 novih slučajeva zaraze, što znači da je stopa zaražavanja 3,9 odsto i da se nastavlja trend opadanja broja inficiranih, prenose izraelski mediji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare