Ukrajina otvorila hiljade mjesta sa strujom i grijanjem za građane

U Ukrajini je otvoreno hiljade takozvanih "tačaka nepobjedivosti" odnosno prosotrija u kojima ima grijanja i struje koje nude tople obroke, struju i internet, izjavio je visoki zvaničnik u predsjedničkoj kancelariji Kirilo Timošenko.

Više od 3.700 „tačaka nepobjedivosti“ otvoreno širom zemlje jutros nakon što su jučerašnji ruski raketni udari na energetsku mrežu Ukrajine ostavili grlavni grad, veliki dio Ukrajine, ali i dio Moldavije u mraku, bez grijanja i bez vode.

Stanovnici Kijeva, grada od tri miliona stanovika, morali su u četvrtak da sakupljaju kišnicu kako bi se snabdjeli vodom i da se griju u kafićima jer su njihovi stanovi ostali hladni i bez osnovnih uslova za život.

U nekim krajevima Kijeva ponovo su zasvijetlile sijalice, a u nekim vraćena voda pa su prijatelji, kolege i članovi porodice razmenjivali informacije o tome gde da nabave ono što im nedostaje. Međutim, vazdušni napadi ostavili su mnoge i bez struje i bez vode.

Kafići u glavnom gradu su nekim malim čudom brzo postali oaze udobnosti jer su ostali otvoreni i posle napada i služili tople napitke i hranu uz muziku i mogućnost konektovanja na intenet.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u četvrtak ujutru da je oko 70 odsto Kijeva i dalje bez struje.

Hladna kiša koja lije i snijeg na ulicama koji je napadao prethodnih dana nisu od pomoći tmurnom raspoloženju građana, ali, kako se navodi, čeličnom. Zima obećava da će biti duga ali Ukrajinci kažu da, ako je namera ruskog predsjednika Vladimira Putina da ih slomi, onda treba da ponovo razmisli o tome.

Stanovnici Kijeva odlučni su u tome da, kako kažu, radije žive bez struje nego sa ruskom invazijom, koja traje već devet mjeseci.

Kličko je na Telegram nalogu rekao da radnici energetske mreže „daju sve od sebe“ da vrate struju. Timovi za popravku vodovodne mreže su takođe napredovali.

Kličko je saopštio da je vodosnabdijevanje širom prijestonice obnovljeno, uz upozorenje da „neki potrošači i dalje mogu da imaju nizak pritisak vode“.

Struja, grijanje i voda postepeno su se vraćali i u druge krajeve Ukrajine. Regionalne vlasti objavile su poruke na društvenim mrežama u kojima su obaviješteni ljudi o napretku popravki, ali i da im je potrebno vrijeme.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare