UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim djelovima Ukrajine

Posmatrači UN koji prate stanje ljudskih prava kažu da su sloboda izražavanja, okupljanja i druga građanska i politička prava ograničena u djelovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, što uključuje i Krim. Kancelarija visokog komesara za ljudska prava predstavila je svoj najnoviji izvještaj o situaciji u Ukrajini Savjetu UN za ljudska prava.

Od svog posljednjeg izvještaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj sadrži dokumentaciju o masovnom uništenju civilne infrastrukture i ubijenim civilima koji su stradali u ruskim napadima na naseljene oblasti. Rusija demantuje da napada civile.

Posmatrači UN kažu da se izvještaji o mučenju i lošem tretmanu građana, i nestanku kako civila tako i ratnih zarobljenika, nastavljaju. Kako dodaju, neka od kršenja ljudskih prava mogla bi da budu označena kao ratni zločini.

U izvještaju se navodi da civili i dalje plaćaju najveću cijenu neprijateljstava. Kako se navodi, 6.114 civila je ubijeno a više od 9.000 je povrijeđeno. Međutim, oni ističu da su stvarne brojke vjerovatno značajno više.

Kristijan Salazar Volkman, direktor Odjeljenja za operacije na terenu i tehničku saradnju, kaže da posmatrači prijavljuju da su sloboda mišljenja, izražavanja i mirnog okupljanja ograničene na teritoriji koju je okupirala Ruska Federacija, ili je kontrolišu ruske naoružane grupe ili oružane snage povezane sa Rusijom.

“Ukrajinski TV kanali i radio stanice su isključeni i zamijenjeni kanalima Ruske Federacije i samoproklamovanih republika”, kaže on. “Na Krimu, Ruska Federacija je uvela zakone kojima se kažnjava široki spektar izražavanja mišljenja koja se smatraju kritikom, a od nastavnika se zahtijeva da podrže oružani napad na Ukrajinu.”

Volkman kaže da ga brine da u tako restriktivnom okruženju, ljudi nisu skloni da prijave kršenja ljudskih prava kojima su prisustvovali.

“Aneksijom ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, Ruska Federacija je preduzela korake koji su produbili umjesto da riješe konflikt, i koji povećavaju kršenja ljudskih prava, i udaljavaju se od mira ka eskalaciji”, kazao je Volkman.

On ističe da je svaka aneksija teritorije jedne države od strane druge države kršenje principa Povelje UN i međunarodnog prava.

Ukrajinski ambasador u UN u Ženevi, Jevhenija Filipenko, kaže da Kremlj ne uspijeva da ostvari plan da pokori Ukrajinu, zbog čega je Rusija zaprijetila upotrebom nuklearnog oružja, što je građane širom svijeta dovelo u stanje straha i neizvjesnosti.

Uprkos svim prijetnjama, ona kaže da Ukrajina neće prestati da se bori dok ne oslobodi sve svoje teritorije a Rusija odgovara za svoje zločine.

Prvi sekretar u stalnoj misiji Rusije pri UN u Ženevi, Guzal Husanova, nazvala je izvještaj jednostranim i neizbalansiranim. Optužila je Kancelariju Visokog komesara da nema hrabrost da prijavi ratne zločine koje su navodno počinili Ukrajini.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare