Vladimir Putin napunio 68 godina! Detalji o njegovom životu intrigiraju svijet…

Vladimir Putin rođen je 7. oktobra 1952. godine u Lenjingradu u Sovjetskom Savezu, gradu koji se danas zove Sankt Peterburg. Putinova majka bila je Marija Ivanova Šelomova, radnica u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič Putin koji je služio u sovjetskoj mornarici, u podmorničkoj floti.

Nakon završene srednje škole Putin je upisao Pravni fakultet Univerziteta u Lenjingradu 1970. godine. Ubrzo je postao i član Komunističke partije Sovjetskog Saveza. 

Nakon završenih studija, od 1975. godine postao je agent KGB-a. Prethodno je završio obuku u 401. školi KGB-a, u Okti, Lenjingradu.

Njegova karijera u KGB-u doživjela je i obrt pošto Putin tečno govori njemački, pa je tako prebačen u Istočnu Njemačku, grad Drezden.

On je od 1985. do 1990. godine bio u Njemačkoj, a nakon ujedinjenja Njemačke vratio se u Lenjingrad i napustio KGB nakon neuspjelog puča protiv Mihaila Gorbačova posljednjeg generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Putin i Melanija

Putin je 1991. godine preuzeo funkciju nadzornog oficira u odeljenju za međunarodne poslove Lenjingradskog univerziteta, na tom mjestu se kratko zadržao i podnio formalnu ostavku u državnoj službi bezbjednosti.

U međuvremenu, spojio se opet s Anatolijem Sobčakom, tadašnjim gradonačelnikom Lenjingrada, koji ga je uveo i u politiku.

Tako je Putin sredinom 1991. godine imenovan za šefa Odbora za spoljne odnose kancelarije gradonačelnika Sankt Peterburga.

Na toj funkciji zadržao se do 1996. godine, kada je Sobčak izgubio izbore za gradonačlenika. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će ruski predsjednik danas, pre podne, biti na radnom mjestu. Ruski lider će se baviti unutrašnjim stvarima i imaće međunarodne telefonske razgovore (biće ih čak više od deset). Ostatak dana, Putin će, prema tradiciji, provesti sa prijateljima i porodicom.

Ubrzo odlazi u Moskvu gdje počinje da obavlja niz dužnosti, i to u upravi predsjednika Borisa Jeljcina.

Tako ga je Jeljcin imenovao na čelo ruske bezbjednosne službe FSB, a nakon toga predložen je i za premijera Rusije, 1999. godine.

Nakon premijerske funkcije i iskušenja usred pogoršanja krize u Sjevernom Kavkazu, gdje su ekstremisti iz Čečenije izvršili invaziju na Dagestan.

Jeljcin je podnio ostavku 31.12.1999. godine, a Putin je preuzeo njegovu dužnost predsjednika Rusije što je kasnije potvrđeno i na izborima 2000. godine.

Na izborima 2004. godine ponovo je učvrstio svoju poziciju na mjestu ruskog predsjednika.

Rusija je dolaskom Putina na vlast doživjela i ogroman privredni oporavak, posebno tokom drugog mandata.

Vladimir Putin, strastveni ljubitelj sporta, unaprijedio je i modernizovao rusku vojsku i tako joj povratio ugled svjetske sile.

Prema ruskom ustavu, Putinu nije bio dozvoljen i treći mandat da se kandiduduje za predsjednika Rusije, pa je na njegovo mjesto došao Dmitrij Medvedev, dok je Putin bio na čelu stranke Ujedinjena Rusija, a ubrzo je imenovan i za premijera Rusije u maju 2008. godine.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je 2011. godine na stranačkoj konvenciji u Moskvi najavio da ne planira da se kandiduje za drugi mandat,i predložio je da na njegovo mjesto dođe Vladimir Putin.

Putin je prihvatio predlog Medvedeva i novom pobjedom na izborima 2012. godine zamijenili su stolice.

Stari-novi predsjednik Rusije Vladimir Putin izabran je ponovo na tu funkciju u maju 2012. godine, tada je započeo svoj treći mandat.

Mandat Putina trebalo je da traje do 2018. godine, a ruski predsjednik je ponovo izabran na izborima u Rusiji 2018. godine.

O privatnom životu…

Ruski predsjednik poznat je po tome da skoro nikada, do sada, nije davao izjave ili odgovarao na pitanja o svom privatnom životu.

Od supruge Ljudmile s kojom u braku ima dvije kćerke razveo se 2013. godine. Vladimir i Ljudmila Putin vjenčali su se 1983. godine i imaju dve odrasle ćerke o kojima se takođe jako malo zna.

Mediji godinama već spekulišu da je Putinova nova izabranica lijepa gimnastičarka Alina Kabajeva sa kojom se navodno prije par godina i vjenčao.

Ljudmila Putin se i inače rijetko pojavljivala u javnosti, a onda se udala 2016. godine udala za 21 godinu mlađeg Artura Očeretnija (37) i čak uzela i njegovo prezime.  

Spekuliše se da je Putin više od jedne decenije u vezi sa bivšom ritmičkom gimnastičarkom Alinom, koja je sada šef velike medijske kuće u Moskvi. Priča se čak da par ima i tajnu porodicu, što Kremlj kategorički poriče.

Navodnu vezu Putina i Kabajeve je otkrio tabloid “Moskovski korespodent” koji je u vlasništvu nekadašnjeg Putinovg KGB kolege, špijuna Aleksandra Lebedeva.

Kabajeva od 2014. vodi “Nacionalnu medijsku grupu”, nakon što je dala ostavku na mjesto poslanice u ruskom parlamentu.

Alina se rijetko pojavljuje u javnosti, a i sama ponekad voli da malo podgrije spekulacije. Tako je jednom prilikom izjavila da je pronašla čovjeka kojeg “veoma voli” odbijajući da kaže njegovo ime.

Kabajeva poriče da ima djecu, iako su je jednom prilikom uslikali sa dva dječaka, za koje je posle tvrdila da su joj nećaci. Posljednjih godina navodi se i da joj je botoks promijenio lični opis.kurir

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Skupovi protesta i podrške zbog Bećkovića u pozorištu

Bećković, kojem je do prošle godine bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, će večeras besjediti zajedno sa predsjednikom...

Skupština Crne Gore u plavom: Sjećanje na žrtve Holokausta

"Na ovaj način, crnogorski parlament se priključio kampanji koju je, povodom ovog važnog datuma, pokrenuo Svjetski jevrejski...

I Muk napustio Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

“Razrješava se član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na vidokom nivou Stevo Muk, zbog podnošenja ostavke”,...

YIHR: Veličaju se zločinci, a murala Srđana Aleksića nema

Prije 29 godina na današnji dan, Srđan Aleksić je od Vojske Republike Srpske branio svog prijatelja, Alena...

Sijarić razriješen, Joksimović v.d. direktorica Zavoda za školstvo

Rješenja o razrješenju Sijarića i imenovanju Joksimović objavljena su danas u Službenom listu Crne Gore.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare