Vučić ima samo par nedjelja da pristane na francusko-njemački prijedlog za dijalog

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić ima svega nekoliko nedjelja da pristane na francusko-njemački prijedlog za dijalog Begrada i Prištine.

“Ne više od par sedmica Vučić ima na raspolaganju da se saglasi sa ovim predlogom, ili okrene politički kurs na drugu stranu”, ističu sagovornici portala Danas.rs .

Podsjetimo, kako je izvijestila Radio slobodna Evropa, visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj potvrdio je da su Beograd i Priština dobile ažurirani tekst takozvanog francusko-njemačkog plana za dijalog.

 „Posljednja verzija teksta poslata je juče u Beograd, a danas Kosovu. Oni (Kosovo i Srbija) sada moraju da se upuste u ozbiljnu diskusiju jer se radi o trenutku gdje postoji velika mogućnost“, izjavio je Borelji u Tirani 6. decembra, gdje učestvuje u samitu EU-Zapadni Balkan.

Plan Evropske unije koji su podržale Njemačka, Francuska i Sjedinjene Američke Države je sastavni dio dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Podsjetimo, prema tom predlogu sporazuma, Srbija i Kosovo bi trebalo da potpišu sporazum o normalizaciji do marta sljedeće godine.

Po svoj prilici postoje ambicije Evropske unije da do marta sljedeće godine dođe do sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine – rekao je nedavno za Danas Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda.

Komentarišući izjavu premijera Kosova da Evropska unija i SAD „planiraju da se do marta sljedeće godine postigne konačan sporazum između Kosova i Srbije“, sagovornik Danasa je rekao da to ne bi značilo međusobno priznavanje, već priznavanje pravnog subjektiviteta Kosova, odnosno da Srbija prizna pravni subjektivitet Kosova i neograničavanje Prištine u međunarodnim odnosima.

– To, takođe, ne znači nužno da Srbija prizna članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, nego da se Srbija obaveže da to neće sprječavati – kaže Igor Novaković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

Sud za prekršaje u Budvi naplatio 1,6 miliona eura...

“Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2022....

Popović: Suverenistička, evropska Crna Gora da ima zajedničkog kandidata...

“Nepokolebljiva je vjera liberala da suverenistička, evropska Crna Gora, u zlom vremenu vađenja iz ralja velikosrpskog “sveta”,...

Vuković: Kraljev park otvoren za posjetioce

“Zbog hladnog vremena, odložili smo druženje s našim dragim sugrađanima” , dodao je on.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare