Izvor:Pobjeda

Vučić ne žali novac za ,,srpski svet“

Samo za tri Srpske kuće Crnoj Gori Vučić je uložio gotovo četiri miliona eura. To nijesu jedina ulaganja jer je u prethodnih osam godina Vućić u srpske organizacije i eparhije SPC uložio ogromnih 12 miliona eura. U tu cifru nijesu uračunate enormne cifre za pomoć prosrpskim partijama za izbore, tako da je ukupan iznos znatno veći.

Izgradnju Srpske kuće u Beranama koja je u četvrtak, 1. decembra, otvorena u Beranama u najvećoj mjeri je finansirala Pokrajinska vlada Vojvodine na čijem čelu se nalazi kadar Srpske napredne stranke Igor Mirović, pokazuju podaci Pobjede.

Pokrajinska vlada Vojvodine je preko Sekretarijata i Fonda Vlade Srbije izdvojila 12 miliona dinara odnosno nešto preko 100 hiljada eura iz tekuće budžetske rezerve za, kako je saopšteno, ,,pomoć i podršku projektu očuvanja identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori Srpske kuće u Beranama – koja će biti sjedište srpskih organizacija u tom gradu“. Ipak, čitav projekat će sa svim opremanjima, prema saznanjima Pobjede, koštati nešto oko 200 hiljada eura.

NEMA KRIZE ZA SRPSKU STVAR

Odluka o pomoći za izgradnju nove Srpske kuće donijeta je samo mjesec dana nakon što je Pokrajinska vlada donijela odluku o rebalansu budžeta odnosno novom zaduživanju, što znači da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije žalio novac za,, srpsku stvar“ u Crnoj Gori.

Srpska kuća, na tabli koju su u Beranama 1. decembra otkrili predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović i predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović, nosi puni naziv Srpski kulturno-informativni centar ,,Sveti Sava“ – Berane.

Vuksanović je, kako je izvijestio Radio Berane, prilikom otvaranja kazao da ,,ova kuća predstavlja poklon Pokrajinske vlade Vojvodine Srpskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori i srpskom narodu u Crnoj Gori“.

Srpska kuća u Beranama nalazi se u naselju u blizini autobuske stanice, i za te potrebe je, od privatnog lica, kupljena kuća u izgradnji, da bi potom bila preuređena i preprojektovana za potrebe objekta pod nazivom Srpska kuća.

Srpska kuća u Beranama je treća Srpska kuća u Crnoj Gori. Prije Berana, Srpska kuća otvorena je najprije u Podgorici 2017.godine, a zatim 2020. godine u Pljevljima. Samo za tri Srpske kuće Vučić je uložio gotovo četiri miliona eura. Otvaranje Srpske kuće 1. decembra ima i simbolički značaj budući da srpski korpus u Crnoj Gori tog dana slavi godišnjicu Podgoričke skupštine, kada je ukinuta država Crna Gora. Istina, pogrešnog datuma, jer su ključne odluke Skupštine donese nekoliko dana ranije.

PRISUSTVO

Otvaranju Srpske kuće prisustvovao je i episkop budimljansko-nikšički Metodije, ministri SNP-a u Vladi Crne Gore ali i gradonačelnici opština iz DF-a.

Prema ranijim najavama, u Srpskoj kući u Beranama trebalo bi da se nalazi Srpska RTV i niz drugih organizacija koje se bave očuvanjem kulturne baštine srpskog naroda.

Pobjeda je u svom istraživanju od 2020. godine objavila da je Vlada Srbije koju kontroliše Aleksandar Vučić posljednjih godina Srpskoj kući, Srpskom nacionalnom savjetu i Matici srpskoj zbirno dotirala čak 5,83 miliona eura.

Od tog iznosa Srpskoj kući, koja je formirana 2017. godine, dotirano je četiri miliona eura, Srpskom nacionalnom savjetu 860 hiljada eura, a Matici srpskoj gotovo milion eura.

Da je riječ o ogromnom novcu, svjedoči podatak da je Vlada Srbije u proteklih šest godina svim srpskim organizacijama i eparhijama SPC u Crnoj Gori dotirala 12 miliona eura.

Od tog iznosa Vlada Srbije je srpskim organizacijama dodijelila ukupno 7.089.680 eura, a eparhijama SPC u Crnoj Gori skoro pet miliona eura.

Pomoć srpskim organizacijama je naročito postala izražena nakon 2016. godine kada je pod firmom „očuvanja i negovanja identiteta“ tim organizacijama podijeljeno preko sedam miliona eura, a pomoć je rasla kako se bližio datum izbora 2020. godine.

I 2020. godine je, uoči izbora, Vlada Srbije bila izdašna prema srpskim organizacijama. Kako je ranije pisala Pobjeda, Vlada Srbije je zaključkom od 21. maja ove godine dotirala srpskim organizacijama čak 1.640.730 eura.

Mirović tvrdio da su Crnogorci koji govore srpskim jezikom zapravo Srbi

Predsjedniku Pokrajinske vlade Vojvodine Igoru Miroviću nije prvi put da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore. U javnosti je poznat po izjavama koje negiraju crnogorsku naciju i crnogorski jezik.

“Lažna zamisao o građanskoj državi u kojoj će svi biti ravnopravni pod uslovom da se ne izjašnjavaju kao Srbi, ili čak i kao Crnogorci koji pišu srpskim jezikom i poštuju svoju Srpsku pravoslavnu crkvu, pala je u vodu. Možemo se poštovati kao braća jedino ukoliko vlasti u Crnoj Gori poštuju svoje građane koji se izjašnjavaju kao Srbi i kojih ima mnogo više od 29 procenata jer Srbi su i oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci kojih nije malo, a pišu srpskim jezikom i vole svoju Srpsku pravoslavnu crkvu”, rekao je Mirović 2020. godine uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Dodao je da će u narednim godinama udvostručiti finansijsku pomoć Pokrajinske vlade Vojvodine srpskim udruženjima u Crnoj Gori, s ciljem očuvanja jezika, pisma i kulturnih sadržaja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare